Het ‘succes’ van humanitaire interventie

Door Ratio

We leven in een zorgzame wereld. Er komen geregeld coalities van landen bijeen die een zwakke broedernatie bijstaan. Zo heeft de internationale gemeenschap uit solidariteit onder meer Afghanistan, Irak en Libië bijgestaan. Het doel van dit ingrijpen is een vreedzame stabiele samenleving te helpen scheppen. Een land waar het goed toeven is voor de eigen inwoners en de buitenlandse bezoekers.

Een mooie maatstaf voor het succes van dit ingrijpen zijn de reisadviezen van het ministerie van buitenlandse zaken. Groen is veilig en rood betekent dat het een no-go zone is. Ik deel met u het succes van een decennium ingrijpen in Afghanistan:

Afghanistan

image

Het reisadvies geeft een bloedrood beeld, het dringende advies is niet te reizen. Het volgende is een letterlijke aanhaling van de site van het ministerie van Buza:

Niet reizen

Reis niet naar Afghanistan. Er is een accuut ontvoeringsrisico in heel Afghanistan, vooral in Kabul. Reis zo min mogelijk binnen Afghanistan en wees uitermate voorzichtig.

Regelmatig onrust, geweld en aanslagen

Het is in heel Afghanistan onrustig en onveilig. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen gewonden en doden. De strijdende partijen zijn politie, leger, de Taliban en andere terreurbewegingen. De aanslagen zijn gericht tegen de regering van Afghanistan, maar ook tegen Westerse doelen.

Irak

Wellicht is het internationale ingrijpen in Irak wel een succesverhaal. Er is zelfs een herkansing geweest om de schoonheidsfoutjes van een eerder ingrijpen weg te poetsen. Laten we eens kijken wat het reisadvies is:

image

Ziet er iets beter uit…. Hele advies alhier. Het ministerie van Buza over de donkergele en bloedrode kleurencode:

Oranje: Alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen als dat echt noodzakelijk is naar dit gebied te reizen. Als u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Rood: Niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om hier niet heen te reizen. 

Libië

Laat er dan één succesverhaal zijn van internationaal ingrijpen. Laten we naar Libië gaan. Het zal toch niet zo zijn dat het ingrijpen overal een fiasco is geworden en we hedendaagse no-go landen hebben geschapen?

image

Het ministerie meldt:

De laatste ontwikkelingen

Er is een toename van gevechten tussen verschillende groepen rond de hoofdstad Tripoli. Ook elders in het land laaien gevechten op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar Libië. Verblijft u in Libië? Verlaat dan het land.

Conclusie

Het is lastig te argumenteren dat het internationale ingrijpen een succes is. In plaats van no-go areas zijn er “no-go states” geschapen. Het proces van natievorming is niet van de grond gekomen, de uitkomst van het internationale ingrijpen zijn naties die moeite hebben hun rechtsstelsel te effectueren. De natuurlijke hulpbronnen van deze landen kunnen slechts met grote moeite worden ontwikkeld. De kosten van militair ingrijpen zijn hoog, de vruchten wrang en zuur.

Toch blijven naties oproepen tot ingrijpen. Ondanks al het falen. Dit betekent dat we ofwel de overheden als uiterst naïef moeten zien. Ofwel dat er andere belangen spelen, die opwegen tegen het vernietigen van samenlevingen als die van Irak en Libië. Zouden overheden dermate harteloos en calculerend kunnen zijn dat ze keer op keer landen de vernieling in helpen? En is de lokale bevolking minder dan een pion op het schaakveld der grotere belangen? Of ben je dan een doorgeschoten complotdenker? En is iedere vorm van ingrijpen te prefereren boven niets doen?

Je moet schipperen tussen de klippen van het naïef volgen van de mainstream media, en het moeras van te ver doorschietende complotdenkers. Ik wens u daarin veel wijsheid.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Vrijspreker.nl onder de titel ‘We hebben vrede gebracht…’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s