Liechtenstein: een voorbeeld voor Nederland

Jasper de Groot schrijft in de Liechtensteinse krant Wirtschaft Regional waarom het ministaatje een voorbeeld zou moeten zijn voor Nederland:

Na het schrijven van diverse artikelen over Liechtenstein en mijn bachelorscriptie over de Verfassungsstreit, ben ik door de Nederlandse Libertarische Partij (een politieke partij die maximale persoonlijke- en economische vrijheid nastreeft) gevraagd om een lezing te geven over de mate van vrijheid in Liechtenstein met de titel “Is Liechtenstein het meest vrije land ter wereld?”. Inmiddels staan meerdere vervolglezingen door heel het land op het programma. De fascinatie voor het land groeit want het (met name economische) succes is niet onopgemerkt gebleven.

image

Dat economische succes is uiteindelijk te danken aan de hoge mate van economische vrijheid. Waar vele landen na de Tweede Wereldoorlog grote staatsinvesteringen deden in de industrie en in feite planeconomieën hadden, kreeg de Liechtensteinse industrie geen subsidie, maar ook niet te maken met import- en exportheffingen. Gecombineerd met lage belastingen kreeg Liechtenstein een uitstekend ondernemings- en investeringsklimaat waardoor het tot een van de rijkste landen van de wereld kon uitgroeien. Het Liechtensteinse model van vrijhandel, spaarzaamheid en lage belastingen verslaat de geleide economie al decennia lang. Het blijft me verbazen hoezeer de Duitse industrie internationaal wordt opgehemeld terwijl Liechtenstein, met een succesvollere industrie- en exporteconomie, grotendeels wordt genegeerd.

Zaken die wat minder bekend zijn in de rest van de wereld zijn een aantal van de persoonlijke vrijheden die Liechtenstein zo bijzonder maken. Een belangrijk recht dat maar op weinig plaatsen in de wereld in de grondwet staat is het recht op secessie. Dat in Liechtenstein iedere gemeenschap zich kan afscheiden, is een belangrijke vorm van vrijheid die direct garandeert dat het volk soeverein blijft en de overheid zijn macht niet kan misbruiken.

De democratisering van de monarchie is ook zo’n zeldzaamheid. Dat in Liechtenstein de macht van de Vorst gelegitimeerd wordt door het volk en de directe democratie in plaats van op basis van religieuze motieven, verdient navolging in de andere Europese monarchieën.

Deze laatste twee punten vormen manieren waarop de bevolking direct kan ingrijpen bij machtsmisbruik. In de meeste Westerse landen ligt de controle op de overheid bij het parlement, in Liechtenstein primair direct bij het volk, dat maakt het land al zoveel vrijer en democratischer dan waar dan ook ter wereld.

In mijn optiek zijn er twee belangrijke oorzaken voor deze hoge mate van vrijheid; het feit dat Liechtenstein een klein land is en de vorstenfamilie. Wat opvalt is dat kleine landen vaak een relatief vrij beleid voeren, vooral op economisch gebied. Kijk naar Hong Kong, naar Monaco, naar Singapore, enzovoorts. Dat komt omdat kleine landen wel moeten. Grote landen kunnen door hun grotere interne afzetmarkt nog wel wat aanmodderen, kleine staten kunnen zich dat niet veroorloven: Het is zwemmen of verdrinken. Kleine staten kunnen ook niet zo’n groot staatsapparaat opbouwen als grote staten. Dat daardoor de staat zich minder kan bemoeien met de bevolking en met de economie komt die alleen maar ten goede.

Maar ook het Vorstenhuis speelt een niet te onderschatten grote rol. Geen enkel Europees staatshoofd promoot zo enthousiast de liberale waarden als Vorst Hans-Adam II en Prins Regent Alois doen. In binnen- en buitenland inspireren zij velen in hun lezingen en in het geval van de Vorst met zijn boek. Met name wat betreft het recht op secessie dat dankzij Vorst Hans-Adam weer op de kaart staat. Mijn persoonlijke interesse in Liechtenstein begon dan ook door Vorst Hans-Adam II en zijn ideeën.

Maar er zijn helaas ook kritiekpunten waardoor de titel van de lezing met een vraagteken eindigde. Er is nog een lange weg te gaan wat betreft bepaalde persoonlijke vrijheden. Bijvoorbeeld het repressieve drugsbeleid, de verzorgingsstaat en de nog altijd niet bewerkstelligde scheiding tussen kerk en staat. Maar ondanks deze punten is Liechtenstein in algemene zin zeker een van de meest vrije landen ter wereld, hoewel het natuurlijk altijd beter kan.

Het is dan ook jammer dat Liechtenstein intussen in de Nederlandse media totaal verkeerd wordt neergezet. Liechtenstein wordt regelmatig beschreven als een land met aan absolute monarchie (bizar voor het land met de enige democratisch gelegitimeerde monarch in de wereld) of als een op de rest van Europa parasiterend belastingparadijs, met name door linkse activisten en journalisten. Het zijn juist die vooroordelen die ik in Nederland weg wil nemen en waarom ik zoveel over het land ben gaan schrijven en lezingen geef. Want dergelijke vooroordelen zijn nergens op gebaseerd en ze zullen plaats moeten maken voor het werkelijke verhaal van Liechtenstein. Het verhaal van een meest succesvolle en vrije staten in de wereld, een land waar vele staten een voorbeeld aan zouden moeten nemen, Nederland voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s