De opkomst van de robots

Robots worden steeds geavanceerder. Wat twintig jaar geleden nog fantasie leek is nu de werkelijkheid. Dat biedt fantastische mogelijkheden om ons dagelijkse leven veel makkelijker te maken, maar er is ook een keerzijde.

Bekijk eerst eens de volgende video om te zien hoe ver de ontwikkeling van robots al is. Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics heeft een robothond ontwikkeld (Spot), en het is ongelooflijk wat dat ding allemaal kan.

Robots kunnen ook ingezet worden voor nuttigere doeleinden. Zo is webwinkel Amazon bezig met het inzetten van drones om pakketjes te bezorgen. Klanten kunnen daardoor een stuk sneller het gekochte product in huis hebben.

En denk aan wat robots allemaal zouden kunnen doen om oudere mensen te helpen. Zij zouden een groot deel van de huishoudelijke taken over kunnen nemen, zodat een overstap naar het verzorgingstehuis veel minder snel nodig is. Dat scheelt een hoop geld en stress.

Er is echter ook een keerzijde aan dit potentiële succes. In de verkeerde handen kunnen robots juist enorm veel schade aanrichten. En dat is precies wat er dreigt te gebeuren.

image
Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Bijna de helft van alle geproduceerde robots gaat jaarlijks naar legers en andere aan defensie gerelateerde instellingen. Zij kunnen van de drones gebruikmaken om oorlogvoering goedkoper en gemakkelijker te maken.

Op kleine schaal gebeurt dit al in landen als Pakistan en Jemen, waar drones het leven van veelal onschuldige burgers in gevaar brengen. Het is echter wachten totdat in de toekomst de eerste robots op de markt komen die hetzelfde kunnen als echte soldaten. Hele landen kunnen dan veroverd worden zonder mensen op de grond in te zetten.

Robots kunnen daardoor de politieke elite nog veel meer macht geven. Zij hebben niet langer de toestemming van gewone soldaten nodig om allerlei oorlogen te voeren. Bovendien zal het publiek zich eerder achter oorlogen scharen, aangezien de kans op doden aan eigen zijde veel kleiner is.

De robotsoldaten kunnen echter niet alleen in het buitenland ingezet worden. Ook voor het binnenland zijn er ‘goede’ mogelijkheden. Wat als er politieke onrust ontstaat en de elite denkt dat hun macht in gevaar komt? Robots op de demonstranten afsturen is dan een stuk makkelijker dan aan soldaten vragen om op de bevolking te schieten.

De ontwikkeling van robots biedt fantastische mogelijkheden, maar we moeten ook goed opletten dat er niet door overheden misbruik van wordt gemaakt. Anders zou het zomaar kunnen dat we ons over enkele decennia in een dictatuur bevinden waar het voor burgers onmogelijk is geworden om de machthebbers opzij te schuiven.

Met dank aan Chris Rossini van targetliberty.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s