Lachen met klimaatalarmisten

In de jaren zeventig was de wetenschap er vrijwel unaniem van overtuigd dat er een zeer koude periode zou aanbreken. Het bewijs daarvoor was zich zo hard aan het ‘opeenstapelen’ dat er van enige twijfel geen sprake kon zijn. Veertig jaar later hoor je dat geen enkele wetenschapper meer zeggen. Nu zou het juist vaststaan dat de mens zorgt voor een snelle opwarming van de aarde. Om de absurditeit daarvan te illustreren zijn hier twee artikelen van Newsweek: één uit 1975 en één uit 2007.

image
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

Wie dit zeer interessante stuk uit 1975 leest zal het opvallen hoe er een beeld wordt geschetst van zekerheid. De wetenschappers zijn er volgens het artikel vrijwel unaniem van overtuigd dat er een zeer koude periode gaat aanbreken. Dat de werking van het klimaat zeer ingewikkeld en lastig te begrijpen is speelt geen rol. De aarde wordt kouder. Feit.

image
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

En kijk nu eens naar dit artikel uit 2007. Ook hier schetst de auteur een beeld van zekerheid. De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat (door menselijk handelen) de aarde snel opwarmt en dat ook zal blijven doen in de toekomst. Feit. Iedereen die dat in twijfel trekt is een loonjongen van de olie-industrie of beschikt gewoon over een zeer laag IQ.

De ironie. Blijkbaar was Sharon Begley er niet van op de hoogte dat het blad waar zij voor schreef in 1975 nog met even grote zekerheid beweerde dat de aarde flink zou gaan afkoelen.

Dit verhaal over Newsweek is exemplarisch voor de gehele klimaatindustrie. Wetenschappers, journalisten, politici en activisten doen alsof zij precies weten wat er in de komende decennia met het klimaat gaat gebeuren, terwijl we daar in werkelijkheid zeer weinig vanaf weten. Hun voorspellingen en pleidooien voor allerlei groene maatregelen (die in de praktijk gemeen hebben dat ze voor meer overheidsbemoeienis zorgen) kunnen dan ook maar beter met een flink korreltje zout genomen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s