President Soedan: CIA en Mossad achter ISIS

Omar al Bashir heeft in een interview gezegd dat de CIA en Mossad achter de Islamitische Staat zitten.  Hij sluit zich daarmee aan bij een groeiende groep van moslimleiders die zeggen dat de terreurorganisatie een creatie is van de westerse inlichtingendiensten.

In een interview met Euronews zei Bashir over de Islamitische Staat en de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram:

“Ik zeg dat de CIA en Mossad achter deze organisaties staan.”

Tegen de journalist van de Franse zender vertelde Bashir ook over zijn bijzondere manier om jongeren uit de handen van militante groeperingen te houden. Bekijk het interview hieronder:

.
De Soedanese president is niet de eerste die beweert dat de Islamitische Staat een creatie is van het westen. Diverse moslimleiders en andere prominenten hebben dat al eerder gezegd.

Zo schreef de voormalige Maleisische premier Mahathir Mohamad over de jihadistische groepering:

‘Plotseling verscheen er een krachtige strijdmacht in het Midden-Oosten die gemotiveerd zou zijn om een kalifaat op te zetten. […] Waar kwamen zij opeens vandaan? Net zoals de Taliban zijn ze gecreëerd door de Verenigde Staten van Amerika.’

De Islamitische Staat zou volgens Mahathir zijn gecreëerd om de sjiiïtische alliantie tussen Iran, Irak en Syrië te breken en de Amerikaanse hegemonie in het Midden-Oosten te behouden.

Ook de Iraanse generaal Mohammad Reza Naqdi beweert dat de Islamitische Staat gesteund wordt door de VS:

“De Verenigde Staten steunen direct de Islamitische Staat in Irak en Amerikaanse vliegtuigen laten de benodigde wapens en hulpmiddelen in handen van de groep vallen.”

Het Iraakse parlementslid Majid al-Ghraoui zei begin januari iets vergelijkbaars:

“De informatie die ons in het veiligheids- en defensiecomité bereikt heeft wijst erop dat een Amerikaans vliegtuig een lading wapens en uitrusting heeft laten vallen voor een groep ISIS-militanten in de regio Al-Dour in de provincie Salahuddin.”

De Soedanese president Bashar is dus absoluut niet de eerste die zegt dat de Islamitische Staat een creatie is van het westen. Volgens The New York Times denken veel ‘gewone’ mensen in landen als Irak er ook zo over. En er zijn goede redenen om te denken dat zij (in ieder geval grotendeels) gelijk hebben.

4 gedachten over “President Soedan: CIA en Mossad achter ISIS”

  1. Mensen die geloven dat als je een ongelovige doodt je direct naar de hemel gaat en als beloning 72 maagden krijgt, kun je alles laten geloven .

    Like

  2. De wereld van de aluhoedjes. Een typische reactie vanuit de islam waar alles de schuld is van een ander en de islam weer eens als vreedzame religie wordt neergezet die het slachtoffer is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s