De herbewapening van Japan

Zeventig jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog komt er aan het Japanse pacifisme definitief een einde. Onder premier Abe is het land zich agressief aan het herbewapenen.

Decennialang had Japan slechts een (relatief) klein leger dat alleen gericht was op zelfverdediging. Met als excuus de spanningen met China en de onrust in het Midden-Oosten heeft de Japanse regering de defensie-uitgaven echter flink verhoogd in de laatste jaren. In 2015 wordt er een recordbedrag van 5 triljoen yen (omgerekend 35 miljard euro) aan het leger besteed.

image
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

De herbewapening van Japan is een zorgelijke ontwikkeling. Deze is er niet op gericht om het land beter te kunnen verdedigen, want met het enorme nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten achter zich zal geen enkel land het wagen om Japan aan te vallen. Veel waarschijnlijker is het dat de regering van Abe een agressievere buitenlandse politiek wil gaan voeren, en daar wordt alleen het militair-industrieel-complex beter van.

Via: zerohedge.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s