Blowback in Libië

Er ontstond vandaag veel ophef in Europa nadat leden van de Islamitische Staat een filmpje verspreidden van de executie van 21 Egyptenaren op het strand van Tripoli. De roep om militair ingrijpen klonk meteen, maar wat daarbij vergeten werd is dat heel deze gebeurtenis nooit had kunnen plaatsvinden zonder de westerse interventie in Libië van enkele jaren geleden.

De Belgische krant Het Nieuwsblad schrijft:

Door de massa-executie te laten plaatsvinden in het Libische Tripoli wil ISIS aantonen dat de terreurorganisatie steeds meer terrein boekt. Libië bevindt zich namelijk niet alleen dichtbij Egypte en Algerije, het Noord-Afrikaanse land wordt ook enkel gescheiden van Europa door de Middellandse Zee. ‘ISIS staat voor de poort van Europa, het is tijd om in actie te treden’, concludeerde Angelino Alfano, Italiaans minister van Binnenlandse Zaken, maandagmiddag in de Italiaanse krant La Repubblica. ‘De internationale gemeenschap moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de toekomst van de westerse wereld veiligstellen.’ De Italiaanse minister van Defensie, Roberta Pinotti, was nog forser. Volgens hem zou Italië zelfs bereid zijn om de internationale troepenmacht in de strijd tegen ISIS in Libië te leiden.

De kans dat de Italiaanse ministers hun zin gaan krijgen is vooralsnog klein, maar het is stuitend dat niemand zich lijkt te realiseren dat de Islamitische Staat zonder westerse hulp überhaupt nooit mensen had kunnen executeren in Libië. Tot 2011 was het namelijk een welvarend en relatief veilig land. De Libische leider Gaddafi stond het niet toe dat jihadistische groeperingen in zijn land konden aarden. Een westerse coalitie besloot echter dat de kolonel wegmoest, en sinds zij dat voor elkaar kregen is het Noord-Afrikaanse land één grote puinhoop.

De Islamitische Staat heeft van de chaos en strijd waaronder Libië nu al jaren gebukt gaat geprofiteerd door een afdeling in het land te openen. Dat zij nu ogenschijnlijk ongestoord mensen kunnen executeren op de stranden van Tripoli is heel tragisch, maar ook het zoveelste signaal dat de westerse bemoeienis met het Midden-Oosten voor een hoop negatieve effecten op de lange termijn zorgt. Irak, Syrië en Libië zijn allemaal paradijzen voor jihadisten geworden nadat NAVO-leden besloten dat het tijd was voor een nieuw regime.

De ultieme vorm van blowback.

Advertenties

One thought on “Blowback in Libië”

 1. Klopt inderdaad als het Westen al-Qadhafi had laten zitten was de situatie anders. Maar Qadhafi wou af van de petro $. Dat het een dictator was is onzin, het Westen steunt nog steeds dictators. Ik ga zelfs verder een groot deel van de problemen komt door ”Westerse” onmenging in het Midden-Oosten. Irak, Iran, Afghanistan, enz. In geen enkel land is er vrede en staboliteit gebracht, alleen in sommige landen een poppetje van de ”Westerse” democratie. Italie wil manschappen sturen naar Libie. Amerika naar Koeweit. Rusland gaat militair samenwerken met Zuid-Amerkaanse landen. NATO, BRICS en Arabische landen zijn bezig met een macht-strijd.
  Een grote oorlog word steeds waarschijnlijker, alleen de vraag waar begint hij en hoe gaan we samenwerken of oorlog voeren.
  Lees de berichten op bijv. Presstv. de berichten naar het Westen worden steeds hatelijker.
  Het lijkt mij stom van de +/- 26 Europeese landen om samen met Amerika en Canada een gevecht met de hele wereld aan te gaan.
  Alleen voor een klein select groepje van de Elite.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s