Ook het westen doet aan levend verbranden

Twee weken geleden ontstond er veel ophef in de wereld over de verbranding van een Jordaanse piloot door leden van de Islamitische Staat. Terecht, want dat was een verschrikkelijke daad. Veel mensen weten echter niet dat ook de westerse overheden verantwoordelijk zijn voor de verbranding van ontelbare hoeveelheden onschuldige mensen. In vergelijking daarmee zijn de jihadisten van IS maar prutserige amateurs.

Glenn Greenwald heeft deze week een uitstekend stuk geschreven waarin hij het bovenstaande aankaart. Zo heeft de VS duizenden Vietnamezen levend verbrand met Napalm tussen 1965 en 1972. Het goedje werd vanuit de lucht op grote delen van Noord-Vietnam gegooid, en veroorzaakte vervolgens branden van wel 1000 graden Celsius.

image

Door de ongekend hoge temperaturen van de napalmbranden overleefden de meeste Vietnamezen – veelal gewone burgers – deze niet. Zij die dat wel deden hielden er verschrikkelijke brandwonden aan over en waren vaak voor de rest van het leven gehandicapt.

image

De VS heeft echter nooit de moeite genomen om de slachtoffers van napalm te compenseren. Sterker nog, bij de invasie van Irak in 2003 heeft het Amerikaanse leger opnieuw napalm en andere wapens met dezelfde effecten gebruikt. Zo werden er fosforbommen op de stad Fallujah gegooid. Veel inwoners van die stad zijn daardoor levend verbrand.

image
Screenshot van de Italiaanse documentaire Fallujah - The Hidden Massacre. Veel foto's van de slachtoffers van de Amerikaanse bombardementen op Fallujah zijn zo gruwelijk dat we ze op dit blog niet kunnen laten zien.

Ook Israël heeft niet al te lang geleden nog fosforbommen gebruikt tijdens offensieven in Libanon en Gaza. Er is echter nog een andere manier waarop westerse legers hun ‘tegenstanders’ verbranden. De drone-aanvallen in landen als Pakistan en Jemen maken bijna wekelijks veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Zij die de aanvallen overleven krijgen vaak te maken met de meest verschrikkelijke brandwonden.

Zo citeert Greenwald uit de New York Times het verhaal over het Pakistaanse meisje Nabila:

De achtjarige Nabila was op 24 oktober net terug uit school en speelde met haar neefjes en nichten op een veld naast het huis terwijl haar grootmoeder bloemen plukte. Rond half drie in de middag kwam er een Hellfire-raket uit de lucht en sloeg vlak voor Nabila in. Haar grootmoeder verbrandde zo erg dat ze eraan overleed. Nabila overleefde de aanval, maar hield er wel diverse brandwonden en een met scherven doorzeefde schouder aan over.

image
Obama veroordeelde de verbranding van de Jordaanse piloot met harde woorden. Hij is zelf echter verantwoordelijk voor de verbranding van diverse onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in het Midden-Oosten.

Dat meerdere westerse regeringen verantwoordelijk zijn voor het levend verbranden van veel mensen is geen reden om de barbaarse daad van de Islamitische Staat niet te veroordelen. Het betekent echter wel dat we eerst eens kritisch naar het handelen van onze eigen politici moeten kijken, in plaats van op te roepen tot de zoveelste ‘humanitaire’ oorlog in Azië.

2 gedachten over “Ook het westen doet aan levend verbranden”

 1. zeer terecht..!! de hypocrisie druipt er in het Westen ook van af..
  Alleen deze verbranding werd als exclusiviteit op tv gebracht en dat confronteert meer dan wat foto’s van ver weg..de o impact is echter hetzelfde maar wij sukkels van toeschouwers onthouden het ene en ontkennen het andere..

  De verbranding op tv was een exclusiviteit om het vijandsbeeld van IS nog verder te vergroten.

  Vanuit de vijand gezien is het Westen een nog groter gedrocht van het Kwaad..

  Alles heel relatief en afhankelijk van gezichtspunt en mentaliteit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s