Mijn radicale advies aan de Grieken

De nieuwe regering in Griekenland is veel in het nieuws door haar ferme uitspraken, maar een oplossing voor de economische problemen van het land hebben we nog niet gezien. Hier is mijn advies aan de Griekse bevolking om het economische tij in korte tijd te keren.

Stop met het afbetalen van de staatsschuld

De staatschuld van Griekenland is haast onmogelijk af te betalen. Met een grootte van maar liefst 175% van het BBP is zij een enorme last voor de economie. Weigeren die schulden voortaan nog te betalen zou jaarlijks miljarden aan rentebetalingen schelen.

Is dat niet onrechtvaardig? Nee, de gewone Griekse burgers zijn niet verantwoordelijk voor de puinzooi die de politiek ervan maakt. De banken en andere partijen die tegen hoge rentes geld hebben geleend aan Griekenland hadden er vantevoren rekening mee moeten houden dat zij hun geld niet terug zouden kunnen krijgen.

Iedere Griekse baby die nu ter wereld komt krijgt meteen zo’n 35.000 euro aan staatsschuld om zijn nek gehangen. Dat hij of zij de rest van zijn of haar bestaan moet zwoegen om de schulden van vorige generaties af te betalen is pas echt onrechtvaardig. Daarnaast is het voor veel slimme Grieken aanleiding om hun heil in het buitenland te zoeken.

Stop dus met het afbetalen van de staatsschuld, en steek het geld dat zo bespaard wordt in de economie. Natuurlijk zal er dan nooit meer een bank aan de Griekse regering willen lenen, maar dat is alleen maar positief. Het ontstaan van een nieuwe staatsschuld is daarmee uitgesloten.

Verlaag de belastingen en verminder de bureaucratie

Griekenland heeft dringend meer economische vrijheid nodig. De overheidsuitgaven beslaan inmiddels meer dan de helft van de economie, de belastingen zijn hoog en bedrijven krijgen te maken met een hoeveelheid bureaucratie waar zelfs de Nederlandse ambtenaren nog van zouden blozen.

In de Economic Freedom Index van het Amerikaanse Heritage Foundation komt Griekenland dan ook niet verder dan een beschamende 130e plaats. De Griekse economie wordt gekwalificeerd als ‘relatief onvrij’ en zelfs armoedige landen als India en Malawi doen het beter op de ranglijst.

Door de belastingen substantieel te verlagen, te stoppen met het verplichten van allerlei vergunningen, de regels voor het starten van een bedrijf te versimpelen en de corruptie aan te pakken kan Griekenland eindelijk weer een interessant land worden voor investeerders. Voor multinationals wordt het dan aantrekkelijk om fabrieken te openen in het land, en de gewone Griek kan eindelijk zijn droom van een eigen bedrijf verwezenlijken.

Uiteraard moeten de overheidsuitgaven dan ook flink verlaagd worden, maar dat is geen enkel probleem. Alleen al op het gigantische Griekse leger (110.000 man, bijna 2000 tanks) en de uit de kluizen gewassen verzorgingsstaat kunnen miljarden bespaard worden.

Ga uit de EU en stop met de euro

De Europese Unie zal met de eerder genoemde maatregelen nooit akkoord gaan. Dat is geen probleem, want Griekenland is toch beter af zonder de Brusselse bureaucraten 

Na afzegging van het EU-lidmaatschap kan Griekenland weer haar eigen koers varen. Het land hoeft dan niet meer mee te doen aan de economisch schadelijke sancties tegen Rusland, het hoeft niet meer de stortvloed aan regelgeving uit Brussel over te nemen en Griekenland hoeft ook niet meer bij te dragen aan de Europese begroting.

Een bijkomend voordeel van uittreding is dat Griekenland niet vast komt te zitten in een Europese superstaat. De geschiedenis van de EU is er een van continue uitbreiding van bevoegdheden en een erosie van de nationale souvereiniteit. Het zal waarschijnlijk dan ook niet lang meer duren voordat er een Verenigde Staten van Europa is.

Door gebrek aan interne concurrentie zal Europa dan geteisterd worden door hoge belastingen en bureaucratie. Een Griekenland buiten de EU kan daarvan profiteren door met veel economische vrijheid buitenlandse bedrijven naar zich toe te lokken en de ideale verbinding tussen Europa en Azië te vormen.

Introduceer de goudstandaard

Veel economen vrezen dat de herinvoering van de drachme een ramp zal zijn voor Griekenland. De zwakke munt zou zelfs compleet kunnen instorten. Dat hoeft echter niet het geval te zijn als de Grieken de goudstandaard weer tot leven te wekken.

Als Griekenland haar nieuwe munt met goud ondersteunt, dan is het voor de waarde daarvan niet meer afhankelijk van het vertrouwen van internationale investeerders. De drachme zal voortaan qua prijs meeschommelen met goud, en de waarde daarvan is al eeuwenlang relatief stabiel.

Een ander voordeel van de introductie van een goudstandaard is dat centrale bankiers niet langer de mogelijkheid hebben om onbeperkt geld te drukken. Iedere keer dat de (figuurlijke) geldpers aangaat zullen zij ook nieuw goud moeten aanschaffen, waardoor het proces uiteraard een stuk lastiger wordt. De Grieken zullen als gevolg hun spaargeld minder snel zien verdampen.

Conclusie

Het is niet waarschijnlijk dat de linkse regering van Griekenland dit advies zal opvolgen. Het marxisme heeft Syriza nog diep doordrenkt; premier Tsipras heeft zijn zoon zelfs naar de Cubaanse terrorist Che Guevara vernoemd.

Verstandig is dat echter niet, want door het hierboven gegeven plan te volgen zouden de Grieken het economische tij in hun land eindelijk kunnen keren. Zonder grote schulden en Europese bemoeizucht, maar mét meer vrijheid en een stabiele, door goud gedekte munt staat Griekenland weer een glorieuze toekomst te wachten.

Lees ook: Verlaat de EU nu het nog kan

One thought on “Mijn radicale advies aan de Grieken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s