Controle van de CIA over de media

In de afgelopen dagen kregen de voorheen grotendeels genegeerde onthullingen van de Duitse journalist Udo Ulfkotte – over mediamanipulatie door de CIA – veel aandacht op sociale media. Omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is, heeft GaleBoetticher.com besloten om (een deel van) een eerder gepubliceerd artikel hierover opnieuw te plaatsen.

De CIA heeft al sinds haar oprichting een zeer grote invloed op kranten, tijdschriften, radio en televisie. Die informatie werd voor het eerst uit de doeken gedaan door Carl Bernstein in het Rolling Stone Magazine van 20 oktober 1977. Bernstein was ook één van de twee journalisten die het Watergateschandaal onthulde enkele jaren eerder.

image

In het artikel The CIA and the Media schreef hij dat tussen 1952 en 1977 meer dan 400 Amerikaanse journalisten voor de CIA werkten. Dit gebeurde met toestemming van hun werkgevers, waaronder The New York Times en de Amerikaanse omroep CBS.

Over laatstgenoemde schreef Bernstein bijvoorbeeld:

CBS was zonder twijfel de meest waardevolle acquisitie van de CIA in de televisiewereld. President-directeur William Paley van CBS en [hoofd van de CIA] Allen Dulles hadden zowel op het gebied van werk als sociaal een goede relatie. Gedurende de jaren gaf het netwerk […] de CIA toestemming om berichten van CBS-journalisten naar de nieuwskamers in Washington en New York regelmatig te controleren. Een keer per jaar tijdens de jaren vijftig en begin jaren zestig gingen correspondenten bij de CIA langs voor private diners en aanwijzingen.

Ook Time, Newsweek, ABC, NBC en vele andere grote namen in de Amerikaanse media onderhielden volgens Bernstein warme banden met de CIA.

Volgens het artikel in The Rolling Stone zou dit CIA-programma (nu bekend als Operation Mockingbird) in de jaren zeventig afgebouwd zijn, maar meer recente documentatie wijst erop dat het agentschap nog steeds een grote invloed heeft op de media.

In een memo aan CIA-directeur Robert Gates schreef het hoofd van zijn pr-afdeling dat:

PAO [de pr-afdeling] heeft relaties met verslaggevers van alle grote persdiensten, kranten, weekbladen en televisienetwerken in het land. Dit heeft ons geholpen bij het omtoveren van sommige inlichtingenblunders in succesverhalen, en het heeft in ontelbare andere gevallen bijgedragen aan de accuraatheid van de reportages. In veel gevallen hebben wij verslaggevers kunnen overtuigen om verhalen die de nationale veiligheid of onze bronnen en methoden in gevaar brengen te laten uitstellen, veranderen of zelfs schrappen.

image

Wat de CIA hier precies mee bedoelt werd dit jaar haarfijn uitgelegd door de Duitse klokkenluider Udo Ulfkotte. De voormalige journalist van de prestigieuze Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) schreef er het boek Gekaufte Journalisten over. In Duitsland werd dat een absolute bestseller, zonder enige publiciteit in de reguliere media.

Volgens Ulfkotte worden zowel in de Verenigde Staten als in Europa grote aantallen journalisten omgekocht door de CIA en andere inlichtingendiensten. Zelf werd hij ook in het geheim betaald om het nieuws te manipuleren. Niet alleen door de CIA, maar ook door de Duitse Bundesnachrichtendienst.

Hoe dat precies gaat legde hij uit in een interessant interview van de Nederlandse journalist Eric van de Beek:

Omgekochte journalisten, wie zijn dat?

“We hebben het hier over marionetten, journalisten die alles zeggen of schrijven wat ze gevraagd wordt door hun opdrachtgevers. Als je ziet hoe de mainstream media verslag doen over het conflict in de Oekraïne, en als je weet wat zich daar werkelijk afspeelt, dan krijg je een goede indruk van wat ik bedoel. Vanuit de coulissen wordt aangestuurd op een oorlog met Rusland – en Westerse journalisten zetten hun helmpjes op.”

U was zelf een omgekochte journalist, en nu bent een klokkenluider.

“Ik schaam me dat ik er zelf deel van uitmaakte. Helaas kan ik het niet ongedaan maken. Het is ook geen excuus dat mijn superieuren bij de Frankfurter Allgemeinewisten wat ik deed en het goedkeurden. Nu ben ik, voor zover ik weet, de eerste die zichzelf beschuldigt en die bewijst dat vele andere journalisten medeschuldig zijn.”

Hoe werd u een omgekochte journalist?

“Het begon al snel nadat ik in dienst was gekomen van de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ik leerde dat het heel normaal was om in te gaan op uitnodigingen voor luxe reisjes en om als wederdienst positief te berichten . Ik werd uitgenodigd door het German Marshall Fund Of The United States voor een reis door de Verenigde Staten. Ze betaalden al mijn onkosten en brachten mij in contact met Amerikanen aan wie ze me graag wilden voorstellen. Zo is het begonnen, en ik was lang niet de enige. De meeste journalisten van grote en gerespecteerde media onderhouden nauwe contacten met het German Marshall Fund Of The United States, de Atlantik-Brücke (in Nederland: de Atlantische Commissie, EvdB) of andere zogeheten Atlantische organisaties. Veel van die journalisten zijn zelfs lid of ‘fellow’. Ik ben zelf fellow van het German Marshall Fund.
Als je eenmaal in zo’n netwerk zit, dan raak je bevriend met Amerikanen die zorgvuldig voorgeselecteerd zijn Zo ontstaat er en samenwerking met mensen van wie je denkt dat het je vrienden zijn. Ze strelen je ego, geven je het gevoel dat je belangrijk bent voor ze. En van het een komt het ander. Vroeg of laat vraagt iemand je een gunst te verlenen. “Zou je iets voor me willen doen?” Als je dat hebt gedaan, komt er weer een andere die je vraagt hem ergens mee te helpen. Zo word je geleidelijk gehersenspoeld. Voordat ik er erg in had, zag ik in de krant artikelen verschijnen waar mijn naam boven stond, maar die waren geschreven door agenten van inlichtingendiensten, en dan voornamelijk de Bundesnachrichtendienst.”

Uw leidinggevenden wisten hiervan?

“Zeker. Zoals ik het zie, en in retrospectief, stuurden ze mij er zelfs op uit om te spioneren. Zo werd ik op het vliegtuig gezet naar Irak. In die tijd werd Saddam Hoessein nog gezien als een ‘good guy’, als een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. De Amerikanen steunden hem in de oorlog tegen Iran. Op zo’n 35 kilometer van de grens, in het Iraanse Zubaidat, was ik getuige van een Iraakse gifgasaanval, waarbij duizenden Iraniërs omkwamen en gewond raakten. Ik deed precies wat mij was opgedragen. Ik maakte foto’s van de gasaanval. Maar terug in Frankfurt bleek dat mijn superieuren weinig interesse toonden in de gruweldaad waarvan ik getuige was geweest. Ik mocht er een artikel over schrijven, maar hiervoor werd mij nauwelijks de ruimte geboden, alsof het nieuws waarmee ik kwam er nauwelijks toe deed. Tegelijk vroegen ze mij de foto’s die ik had gemaakt over te dragen aan Verband der Chemischen Industrie, de branchevereniging van chemiebedrijven in Frankfurt . Ik wist toen al dat het gifgas dat zoveel Iraniërs het leven had gekost afkomstig was uit Duitsland. ”

3 gedachten over “Controle van de CIA over de media”

 1. Dank voor uw interessante en onthullende artikel.
  De censuur is ook in ons land hevig – dat kun je gewoon niet meer ontkennen.
  DWDD en Jinek gesponsorde babbelshows krijgen geen genoeg van zaaien moslimhaat. Wat er echt allemaal gebeurt interesseert ze niks.
  De regie van 9/11 en Pearl Harbour zijn vrijwel gelijk.

  Met dit verschil dat de laatste bedacht was als schokeffect om onder valse voorwendselen de hele wereld in een bloedige oorlog, WOII, te slepen.
  9/11 is de derde aflevering van deze serie. WOIII.

  Moet je maar eens kijken wat onze media en politici – in koor – ons allemaal verzwijgen, en welke draai zij aan dat alles geven; moslims zijn overal schuld aan, en ze zijn overal – doen ze ons geloven.

  De ware toedracht wordt zo toegedekt, en de aandacht afgeleid. Je moet naar onafhankelijke alternatieve media in de VS om je te informeren over de totalitaire staat die de globalisten van de VN willen maken:
  http://www.c-span.org/video/?320748-5/washington-journal-architects-engineers-911-truth

  en meer over de algemene censuur en hersenspoelen:
  http://johnpilger.com/articles/why-the-rise-of-fascism-is-again-the-issue
  http://martinvrijland.com/2013/01/01/marcel-messing-deel-5-nieuwsbrief-juni-2012/
  German Intel Agent Von Bulow exposes Bushe’s 911 deception”:
  http://rense.com/general68/911jh.htm
  Black 9-11 Money, Motive, Technology, and Plausible Deniability:

  http://just-another-inside-job.blogspot.nl/2008/12/us-army-document-that-proves-us-is.html
  http://just-another-inside-job.blogspot.nl/2008/12/from-global-crisis-to-global-government.html

  ’t één staat niet los van ’t ander. De globalisten verplaatsen hun robotsoldaten (aka jihadisten) nu duidelijk waarneembaar naar m.n. de EU/Europa. Dat wordt allemaal ge-‘framed’ als de islam die op onze vernietiging uit is.
  Feitenvrije media-leugens en dito politiek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s