Privatiseer ProRail en de NS!

Vandaag lag voor de zoveelste keer een groot deel van het Nederlandse treinverkeer plat. De Tweede Kamer reageert woedend, en staatssecretaris Mansveld zegt een onderzoek in te stellen. Veel zal er echter niet veranderen, want privatisering van de spoorwegen wordt nog altijd niet als serieuze optie gezien in Den Haag. Onterecht.

Door een sein- en wisselstoring konden er vanochtend urenlang geen treinen rijden naar Utrecht. Aangezien dat het belangrijkste knooppunt is van Nederland, kregen reizigers in bijna het gehele land te maken met uitvallende treinen en vertragingen. Pas vanaf morgen zal er weer volgens de normale dienstregeling gereden worden.

De politiek reageerde weer volgens het gebruikelijke riedeltje: parlementariërs stelden boze kamervragen en de verantwoordelijke staatssecretaris beloofde beterschap. Zo wordt er echter ieder jaar gereageerd bij grote problemen op het spoor, en uiteindelijk verandert er niets.

Als we echt van dit soort problematiek afwillen, dan moet er serieus ingegrepen worden. De praktijk toont dat alleen privatisering de spoorwegen kan verbeteren. En dan hebben we het niet over de zogenaamde privatisering van de jaren negentig, waar de NS en Prorail in aparte vennootschappen werden gezet maar verder volledige staatsbedrijven bleven.

Nee, om het spoor te verbeteren moet het verkocht worden aan private partijen, zonder dat de overheid zich er voortaan nog mee bemoeit. Een goed voorbeeld van het succes daarvan is in Japan te vinden, waar grote delen van de spoorwegen nu zijn overgeleverd aan de vrije markt. Uit een eerder artikel op GaleBoetticher.com:

De Japanse spoorwegen staan bekend als de beste ter wereld. Treinen rijden er vrijwel altijd op tijd, overstappen gebeurt geruisloos en efficient, de wagons zijn zeer schoon en het land heeft een uitstekend netwerk van hogesnelheidstreinen. De spoorwegen zijn er zo punctueel dat de conducteur zijn excuses aanbiedt in het enkele geval dat de trein meer dan een paar minuten te laat is.

Vergelijk dat eens met de Nederlandse Spoorwegen. Hier zijn de treinen smerig, is vertraging de normaalste zaak van de wereld en lukt het de NS niet eens om één hogesnelheidslijn fatsoenlijk te opereren. Hoe kan het dat de Japanners wel een goed treinennetwerk hebben?

In 1987 is de Japanse overheid begonnen met de privatisering van Japanese National Railways, het inefficiënte en verlieslijdende staatsbedrijf dat de belangrijkste lijnen van het land exploiteerde (lokale spoorwegen waren al in private handen). Het bedrijf werd in zeven stukken gehakt en de drie belangrijkste daarvan werden verkocht aan private investeerders. Sindsdien hebben de Japanse spoorwegen het ene na het andere succes geboekt, culminerend in de succesvolle testrit met de Maglevtrein van deze week.

Het verschil met de ‘privatisering’ van de Nederlandse Spoorwegen in 1993 is dat in Japan het spoor wél grotendeels aan de markt overgelaten is. Een groot aantal spoorbedrijven verzorgt daar het treinverkeer en concurreert met elkaar. In Nederland daarentegen heeft de NS een staatsmonopolie op de belangrijke lijnen en dat bedrijf is 100% eigendom van de overheid.

Een tweede verschil is dat de Nederlandse Spoorwegen gesplitst zijn in een bedrijf voor het treinverkeer (de NS) en een bedrijf voor het spoorbeheer (ProRail). Tegenstrijdige belangen en miscommunicatie tussen die twee bedrijven hebben voor een hoop problemen gezorgd. In Japan verzorgen de treinbedrijven zowel het treinverkeer als het spoorbeheer. De kunstmatige splitsing die doorgevoerd is in Nederland (en het Verenigd Koninkrijk) bestaat daar niet.

Willen we in Nederland eindelijk een fatsoenlijk werkend spoornet? Volg dan het voorbeeld van Japan en privatiseer de spoorwegen echt!

De spoorproblematiek van vandaag toont aan dat daar maar beter zo snel mogelijk mee begonnen kan worden…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s