Europol: wapenwetten werken niet

In een interview met Time Magazine heeft een hoge functionaris van Europol toegegeven dat het voor jihadisten en andere kwaadwillenden zeer eenvoudig is om aan wapens te komen. De wapenhandel is een lucratieve bezigheid voor de Europese maffia.

Brian Donald, stafchef bij Europol, zei dat alleen al vanuit voormalig Joegoslavië zo’n twee tot drie miljoen wapens over ons continent zijn gaan zwerven. Hij vreest dat de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor een verdere toestroom van wapens zal zorgen.

Volgens Donald verdienen criminelen goud geld aan de handel in wapens: ze worden soms wel voor tien keer de inkoopprijs doorverkocht. In de grote Europese steden is er dan ook een bloeiende zwarte markt in wapens, waar iedereen ze zeer eenvoudig kan kopen.

Uit het artikel van Time Magazine:

Donald zegt dat in een stad in Europa, waarvan hij de naam niet wil noemen, ‘erg jonge en onervaren agenten’ werd opgedragen om [undercover] een aanvalswapen te kopen bij een illegale straathandelaar. ‘Twee uur later kwam er één terug met een AK-47’, zegt Donald. ‘Hij kocht het voor 1000 euro.’

Dat het zo eenvoudig is om aan wapens te komen is geen verrassing. Ook in Nederlandse steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het met de juiste contacten mogelijk om binnen korte tijd zware wapens te kopen. De Nederlandse politiek lijkt dit echter liever te negeren.

De uitspraken van Donald bewijzen maar weer eens dat de wapenwetten niet werken. Criminelen kunnen zeer eenvoudig aan wapens komen, terwijl gewone burgers zich niet serieus kunnen verdedigen. In combinatie met de open grenzen is Nederland dan ook een paradijs voor Oost-Europese bendes en ander gespuis.

Het is naïef om te denken dat als we maar wat meer geld afstaan aan de politie het ineens wel moeilijk zal zijn voor terroristen en andere criminelen om aan wapens te komen. Overheden steken wereldwijd tientallen miljarden euro’s in de bestrijding van illegale drugs, en toch is het voor iedereen doodeenvoudig om eraan te komen.

In plaats van meer geld naar de politie te sturen, zou de Nederlandse overheid het verbod op vrij wapenbezit moeten afschaffen. Zo kan iedere burger zich verdedigen tegen criminelen, waardoor wij minder aantrekkelijk doelwitten worden voor hen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s