IS-commandant: ik kreeg geld uit de VS

Yousaf al Salafi – de man die gezien wordt als de leider van de Islamitische Staat in Pakistan – heeft opgebiecht gefinancierd te zijn geweest via de Verenigde Staten. Hij zou het geld hebben ontvangen om Pakistanen te rekruteren voor de oorlog in Syrië en Pakistan.

Salafi werd afgelopen maand door de Pakistaanse autoriteiten gearresteerd in Lahore. Tijdens verhoren heeft hij gezegd 600 dollar te hebben ontvangen uit de Verenigde Staten voor iedere Pakistaan die hij wist te rekruteren voor de strijd in Syrië en Irak.

Het is niet duidelijk of de VS slechts een doorgeefluik of ook echt de bron voor het geld was. Het is niet ondenkbaar dat de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte waren of zelfs een rol speelden bij de financiering van Salafi.

In de jaren tachtig hielpen de Verenigde Staten direct mee aan de rekrutering van jihadisten voor de strijd tegen de Sovjet-bezetters in Afghanistan. Uit een eerder artikel van deze auteur:

In grote delen van de Arabische wereld werden advertenties geplaatst, gefinancierd door de CIA, die jonge militante moslims opriepen om de jihad te komen voeren tegen de Sovjet-bezetters in Afghanistan. Daarnaast financierden de Amerikanen en Saudi’s de bouw van madrassas, beter bekend als haatscholen, in Pakistan en werd voor vijftig miljoen dollar aan jihad-verheerlijkende boeken verspreid onder Afghaanse kinderen. Uiteraard werden beide ook met hetzelfde doel gedaan: het creëeren van een voedingsbodem voor de Mudjahideen.

Of de Verenigde Staten ook nu nog direct jihadisten rekruteren in Pakistan blijft de vraag. De bekentenis van Salafi is echter de zoveelste aanwijzing dat de Amerikaanse regering mogelijk warme banden onderhoudt met de Islamitische Staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s