‘Privacy wordt verleden tijd’

Deze week zijn machtige politici, zakenmannen en wetenschappers bij elkaar op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Een groep Harvard-professoren betoogde daar dat aan het concept van privacy een einde gaat komen.

Margo Seltzer, professor computerwetenschappen, zei in een discussiepanel dat privacy niet langer verdedigd kan worden in de toekomst:

“Het conventionele denken rond de privacy bestaat niet meer. Men moet zich niet afvragen wanneer de mens zijn recht op privacy zal verliezen of moeten afstaan. Dat is nu al aan de gang.”

Seltzer zei ook dat drones ter grootte van een insect ons in de toekomst ongemerkt gaan bespieden en genetische informatie zullen verzamelen:

“Er zullen steeds meer inbreuken op het oude privacy-concept worden vastgesteld. Men moet zich een toekomstige wereld voorstellen waarin robots met de omvang van een mug rondvliegen om genetische informatie over burgers te verzamelen.”

image
Binnenkort in uw woonkamer?

De jonge maar succesvolle technologie-ondernemer Anthony Goldbloom voegde daaraan toe dat overheden niet veel tegenstand zullen ondervinden bij de invoering van dit soort technieken. De moderne generatie hecht volgens hem niet veel waarde aan privacy:

“Ik ruil mijn privacy in voor gebruiksgemak. […] Ik maak me niet veel zorgen over privacy. Bovendien zal men zich veel beter gedragen wanneer men het gevoel heeft dat zijn acties mogelijk worden gecontroleerd.” 

Het zou best kunnen dat Goldbloom daarin gelijk heeft. Op de NSA-onthullingen van Edward Snowden werd tenslotte zo apathisch gereageerd dat overheden sindsdien hun surveillance-activiteiten juist konden uitbreiden.

Bronnen: express.be, yahoo.com, targetliberty.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s