Bestaat al-Baghdadi dit keer wel?

Steeds meer mensen vragen zich af of de huidige leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, wel bestaat. Zijn voorganger, Abdullah Rashid al-Baghdadi, was namelijk een fictief figuur. Volgens het Amerikaanse leger werd hij gespeeld door acteur Abu Adullah al-Naima.

Abdullah Rashid zou tot zijn overlijden in 2010 het hoofd zijn geweest van de Islamitische Staat in Irak, waarna hij zou zijn opgevolgd door Abu Bakr. Onder de leiding van laatstgenoemde zou de Islamitische Staat vervolgens zijn uitgegroeid tot de machtige organisatie die het nu is.

Het vreemde is echter dat Abdullah Rashid al-Baghdadi nooit bestaan heeft, althans niet als we nota bene het Amerikaanse leger mogen geloven. Uit een artikel van The New York Times (2007):

Brigadier-generaal Kevin Bergner, de belangrijkste woordvoerder van het Amerikaanse leger, zei dat de mysterieuze Baghdadi in werkelijkheid een fictief karakter is wiens opgenomen verklaringen werden uitgesproken door de oude acteur Abu Abdullah al-Naima.

Het figuur al-Baghdadi zou bedacht zijn om de buitenlandse invloed op de Islamitische Staat te verbergen. Baghdad is de hoofdstad van Irak, dus met zo’n naam zou het leiderschap Iraaks moeten lijken, terwijl het dat volgens de krant niet was.

Dat brengt ons bij de huidige leider: Abu Bakr al-Baghdadi. Zou hij wel echt bestaan? Zijn naam maakt hem in ieder geval wel verdacht, en de weinige beschikbare beelden van de leider helpen ook niet mee.

Het is goed mogelijk dat de Islamitische Staat gewoon een frontorganisatie is van de Verenigde Staten, Turkije, Saudi-Arabië en bondgenoten. Die landen doen er in ieder geval alles aan om de Islamitische Staat te helpen.

Zo is het een publiek geheim dat Turkije de jihadisten steunt. Volgens Iran en Iraakse parlementariërs levert ook de VS direct wapens aan de Islamitische Staat. De bombardementen door de westerse coalitie zijn (bewust?) in ieder geval erg ineffectief.

Er is dus een reëele mogelijkheid dat de huidige leider, Abu Bakr Al-Baghdadi ook bedacht is om de rol van de NAVO en haar Arabische bondgenoten te verbergen. Zo lijkt de Islamitische Staat een authentieke organisatie van anti-westerse jihadisten.

Met zekerheid valt dit echter niet te zeggen, dus het is verstandig om over het bestaan van de huidige Al-Baghdadi nog geen conclusies te trekken. Verdacht is het echter wel, en dus blijft het belangrijk om de berichtgeving over de Islamitische Staat kritisch te volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s