Wees niet bang voor terrorisme

Na de aanslagen in Parijs hebben Fransen een recordaantal kalmeringsmiddelen geslikt. Ook in Nederland zeggen veel mensen banger te zijn geworden voor terrorisme. Dat is echter onterecht, want de kans om bij een terroristische aanval te overlijden is miniem.

In de afgelopen vijftien jaar zijn negen mensen in Nederland slachtoffer geworden van terrorisme: Pim Fortuyn, Theo van Gogh en zeven doden bij de aanslag op Koninginnedag 2009. Daarbij hanteren we nog één van de meest ruime definities van terreur, namelijk het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld met een politiek of religieus doel.

Door terrorisme vallen dus 0,6 doden per jaar in Nederland. Om te laten zien hoe weinig dat is, zijn hier enkele vergelijkingen:

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 79 Nederlanders door een val uit bed. Dat betekent dat de kans om te overlijden door een val uit bed 132 keer groter is dan door een terroristische aanval.

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 204 Nederlanders door een val van een trap of trede. Dat betekent dat de kans om te overlijden door een val van een trappetje 340 keer groter is dan door een terroristische aanval.

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 23 Nederlanders door een val in of uit een gebouw of bouwplaats. Dat betekent dat de kans om te overlijden door een val in of uit een gebouw 38 keer groter is dan door een terroristische aanval.

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 6 Nederlanders door verdrinking in een badkuip. Dat betekent dat de kans om te overlijden door verdrinking in bad 10 keer groter is dan door een terroristische aanval.

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 78 Nederlanders aan vergiftiging door drugs. Dat betekent dat de kans om te overlijden door vergiftigde drugs 129 keer groter is dan door een terroristische aanval.

– In dezelfde periode stierven jaarlijks gemiddeld 5 Nederlanders door een aanval van een zoogdier. Dat betekent dat de kans om te overlijden door de aanval van een zoogdier 9 keer groter is dan door een terroristische aanval.

De aanslagen in Parijs zijn zeer tragisch, maar er is werkelijk geen enkele reden om nu bang binnen te blijven of politici weer allemaal vrijheidsbeperkende maatregelen te laten nemen. De kans om te overlijden door terrorisme is kortom minimaal.

Toelichting: alle bovenstaande cijfers zijn afgerond en zijn (m.u.v. die over terrorisme) afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddeldes zijn berekend op basis van de cijfers uit 2000, 2005, 2010 en 2013 (het meest recente cijfer).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s