Operatie Gladio

Tijdens de Koude Oorlog bouwde de NAVO in Europa een geheim netwerk op van voornamelijk rechts-extremisten. Als de Sovjet-Unie West-Europa zou binnenvallen en bezetten dan zou dat netwerk de kern van het verzet moeten vormen en inlichtingen verschaffen aan de Amerikanen.

In de praktijk werden de militanten vooral gebruikt om de politiek te beïnvloeden. Door het plegen van aanslagen werden Europese regeringen in het NAVO-gareel gehouden als ze daarvan teveel dreigden af te wijken.

Toen de Communistische Partij aan de macht dreigde te komen in Italië werden meerdere aanslagen gepleegd door het netwerk in naam van links-extremisten. De operatie was succesvol, want de communisten verloren daarna hun momentum en de NAVO-vriendelijke partijen bleven aan de macht.

Het bestaan van het netwerk – bekend als Operatie Gladio – werd in 1990 toegegeven door de Italiaanse premier Andreotti, waarna een politieke rel volgde. Er kwam een onderzoek, maar dat werd tegengewerkt door (medeplichtige) Italiaanse politici, militairen en machtige zakenmannen.

Operatie Gladio raakte daarna in de vergetenheid, maar gelukkig verscheen er in 2009 een uitstekende documentaire over het onderwerp. Bekijk deze hieronder:

One thought on “Operatie Gladio”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s