Het amateurisme van Thomas Piketty

Het boek Kapitaal in de 21ste eeuw van de Franse marxist Thomas Piketty was het afgelopen jaar een hype in linkse kringen. Wereldwijd steeg het boek naar de eerste plaats op veel verkooplijsten. De NOS schreef:

In zijn boek geeft Piketty een verklaring voor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de wereld. Kort gezegd komt het er volgens hem op neer dat de waarde van bezittingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed sneller groeit dan de economie en salarissen in het algemeen. Daardoor zouden de mensen die veel bezitten steeds rijker worden. Het boek raakt in de VS een gevoelige snaar, waar veel discussie is over de rijkste 1 procent van de bevolking.

Piketty komt tot deze conclusie op basis van uitgebreid empirisch onderzoek, waar hij door de media veel voor is geprezen. Hij zou met zijn boek het kapitalisme de genadeslag hebben gegeven.

De Amerikaanse economen Bob Murphy en Phil Magness hebben nu echter een – zeer leesbaar – paper geschreven waarin zij uitleggen dat Piketty zelfs de meest basale fouten maakt in zijn empirisch onderzoek. Soms heeft de Fransman data compleet verzonnen.

Lees het paper hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s