De hypocrisie van westerse regeringsleiders

Mark Rutte, François Hollande, David Cameron, Barack Obama en andere westerse regeringsleiders hebben hun afschuw uitgesproken over de twaalf doden bij de aanslag op Charlie Hebdo. Dat is vooral erg hypocriet, want zij zijn zelf medeverantwoordelijk voor de dood van vele journalisten.

In de door het westen begonnen oorlog in Syrië zijn naar schatting tot wel 153 journalisten omgekomen. Tijdens de bezetting van Irak (2003-2011) zijn volgens het Committee to Protect Journalists minstens 126 journalisten gedood, waarvan 16 direct door Amerikaanse troepen. Met uitzondering van 2009 was Irak tijdens de westerse bezetting dan ook het gevaarlijkste land ter wereld voor de media.

De doden bij Charlie Hebdo zijn verschrikkelijk, maar westerse leiders zijn wel de laatste die daarover hun medeleven mogen betuigen. In plaats van met krokodillentranen te komen, zouden zij beter eens kritisch naar hun eigen beleid kunnen kijken. Dan wordt de wereld een stuk veiliger voor journalisten.

Met dank aan Julie Lévesque.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s