Trek niet te snel conclusies uit de aanslagen in Parijs

Vandaag zijn twaalf mensen overleden bij een schietpartij in het Parijse hoofdkantoor van Charlie Hebdo. Volgens de media is de aanslag op het satirische magazine het werk van moslimterroristen die boos zijn over enkele anti-islamitische cartoons. Het is echter te vroeg om dat te concluderen.

Is het mogelijk dat de aanslagen het werk zijn van boze moslims? Zeker, dat is zelfs een zeer reëel scenario. Tijdens de beschietingen waren er kreten als ‘Allah Akbar’ te horen, en Charlie Hebdo is in het verleden al vaker mikpunt geweest van woede uit de Islamitische wereld.

Toch is het veel te vroeg om conclusies te trekken. De daders zijn nog altijd niet gepakt, en zij hebben geen verklaring voor hun daden achtergelaten. Over hun motieven kan dan ook slechts gespeculeerd worden. Pas bij meer bewijs valt daarover daadwerkelijk iets zinnigs te zeggen.

Bovendien is er altijd nog de mogelijkheid dat de aanslag een valse-vlagoperatie is. Regeringen hebben al talloze malen in de geschiedenis aanslagen laten plegen in de naam van terroristen of andere vijanden. Dat is steeds weer een succesvol middel geweest om de bevolking te overtuigen bepaalde vrijheden in te leveren of zich achter de leider te scharen.

.
Wees verantwoordelijk en rouw nu vooral om de twaalf doden. Ongeacht de aard is dit een zeer tragisch incident. De vraag wie de daders zijn en wat hun motieven waren kan pas beantwoord worden als er meer informatie beschikbaar is.

Advertenties

7 gedachten over “Trek niet te snel conclusies uit de aanslagen in Parijs”

  1. Goede houding TS, hier nuchter op reageren – niet impulsief. Het is zo oud als de Romeinen, gebruik te maken van 2-sp[alt t/m versplintering. Populisten maken daar zelfs hun broodwinning van. En zij die op machtsmisbruik uit zijn gaat soms ver, heel ver, daarin:
    http://creative.sulekha.com/nato-and-cia-false-flag-terrorism-in-europe-the-sordid-history-of-operation-gladio_468094_blog

    De Maidan beweging is tot enkele jaren voor de coup gerecruteerd, getraind, bewapend, van PR-, media, en sociale media managers voorzien – door o.a. de State Department, Chatham House, Konrad Adenauer Stiftung, Open Society Institute (Otpor-Canvas) en de Europese Commissie:
    http://creative.sulekha.com/nato-and-cia-false-flag-terrorism-in-europe-the-sordid-history-of-operation-gladio_468094_blog

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s