Kritiek op westers beleid in Oekraïne groeit

De kritiek op het westerse beleid in Oekraïne groeit. Eerder noemden Henry Kissinger en ex-presidentskandidaat Ron Paul het zeer onverstandig om de confrontatie met Rusland te zoeken. Nu komen ook regisseur Oliver Stone en president Milos Zeman van Tsjechië met negatief commentaar.

Oliver Stone, bekend van films als JFK en Wall Street, zegt dat de opstand die de regering Yanukovich omverwierp niet democratisch was, maar het werk van westerse inlichtingendiensten. Het was een coup om de invloedssfeer van de Verenigde Staten uit te breiden.

De Volkskrant schrijft:

Filmregisseur Oliver Stone heeft in een statusupdate op Facebook de Maidan-revolutie in Oekraïne van begin dit jaar een coup van de CIA genoemd. ‘Veel getuigen denken dat de schutters die veertien politieagenten en 45 demonstranten doodden en 45 mensen verwondden door pro-Westerse facties zijn geïntroduceerd – met de vingerafdrukken van de CIA erop.’

Stone zegt verder dat mensen zich niet moeten afvragen wat Rusland in Oekraïne doet, maar wat de Verenigde Staten in dat land te zoeken hebben. Hij is van plan om een film te maken over de gebeurtenissen.

Ook de Tsjechische president Milos Zeman kwam met kritiek. Hij zei in een interview met de krant Pravo dat de opstand tegen Yanukovich niet democratisch was, en dat Oekraïne nu in een burgeroorlog verwikkeld is.

Vooral de door het westen aangestelde premier Yatsenyuk krijgt veel kritiek van Zeman. De Oekraïense premier zou alleen maar geïnteresseerd zijn in oorlog, en niét in een vreedzame oplossing voor het conflict dat al duizenden levens heeft gekost.

Zeman zei letterlijk:

Ik denk dat [Yatsenyuk] een premier van oorlog is, want hij wil geen vreedzame oplossing voor het conflict.

Lees een uitgebreide analyse van de situatie in Oekraïne hier.

Advertenties

One thought on “Kritiek op westers beleid in Oekraïne groeit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s