Waarom is er zoveel oorlog in de wereld?

De Amerikaanse generaal Smedley Butler (1881-1940) gaf ruim tachtig jaar geleden een overtuigend antwoord. In zijn speech War is a Racket legde hij uit dat oorlogen een zeer winstgevende onderneming zijn voor de grote banken en veel corporaties. Zij verdienen miljarden aan de dood van anderen.

Majoor-generaal Smedley Butler.
Majoor-generaal Smedley Butler.

Majoor-generaal Butler was bij zijn dood de meest gedecoreerde militair uit de Amerikaanse geschiedenis. Zo ontving hij tweemaal de Medal of Honor voor zijn moed in de strijd. Hij vocht onder andere in de Eerste Wereldoorlog, de Filipijns-Amerikaanse oorlog en in diverse oorlogen in Centraal-Amerika.

Na zijn pensionering in 1931 werd Butler een bekende anti-oorlogsactivist. Met zijn speech War is a Racket (waarvan later ook een uitgebreidere versie in boekvorm verscheen) trok hij de Verenigde Staten door om het publiek te waarschuwen nieuwe oorlogen niet te steunen.

Er zijn helaas geen authentieke beelden, maar de acteur Graham Frye speelde de speech later overtuigend na:

.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat Butler beschrijft niets met de vrije markt te maken heeft. De banken en corporaties kunnen juist zoveel geld verdienen aan oorlogen door speciale overheidsprivileges. De vermenging van overheid en bedrijfsleven heeft de geboorte gegeven aan het militair-industrieel complex.

One thought on “Waarom is er zoveel oorlog in de wereld?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s