De terugkeer van de bubbel

De bubbel is weer terug in de Verenigde Staten! In acht grote steden liggen de huizenprijzen inmiddels ver boven het hoogtepunt van vlak voor de crisis.

De Amerikaanse centrale bank (FED) heeft de afgelopen zes jaar enorme hoeveelheden geld gecreëerd om de rentestanden te verlagen en de economie te stimuleren.

image
Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Dat geld lijkt vooral naar de techsector in Sillicon Valley (San Jose) en de schaliegaswinning in Texas (Houston, Dallas, San Antonio, Austin) te zijn gegaan.

image
Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Ook de aandelenbeurzen profiteren flink van het nieuwe geld. Zowel de Dow Jones als de S&P500 bereikten deze week nieuwe recordhoogtes.

image
Klik op de grafiek voor een uitvergroting (bron: yahoo.com)

De olie- en technologiesectoren lijken samen met Wall Street nu de grote winnaars van het FED-beleid. Aan iedere bubbel komt echter een einde, en dus zullen daar uiteindelijk ook de grootste klappen vallen.

Ondertussen betaalt de ‘gewone’ Amerikaan de prijs. Hoe meer geld de FED creëert, hoe minder het waard wordt. Dat resulteert in prijsinflatie, waardoor mensen met dezelfde hoeveelheid geld steeds minder kunnen kopen.

2 gedachten over “De terugkeer van de bubbel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s