Peiling: eurosceptische partijen krijgen meerderheid in Griekenland

Op 25 januari zijn er nieuwe verkiezingen in Griekenland. De Europese Unie maakt zich daar grote zorgen over, want de eurosceptische partijen zijn bezig aan een flinke opmars.

Uit een recente peiling (26-28 december) blijkt dat Syriza, Gouden Dageraad, Onafhankelijke Grieken en de Communistische Partij samen op 50,5% van de stemmen kunnen rekenen. Daarmee zijn de eurosceptische partijen goed voor maar liefst 185 van de 300 parlementszetels.

De regeringspartijen Nieuwe Democratie en Pasok komen samen met de pro-Europese Rivierpartij niet verder dan 115 zetels, waarmee zij dus ruim in de minderheid zijn.

image
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

De kans dat Griekenland uit de Europese Unie stapt is vooralsnog klein, maar de afspraken tussen de Trojka (EU/ECB/IMF) en het land zullen heronderhandeld moeten worden. Dat zal zeker voor nieuwe spanningen zorgen.

2 gedachten over “Peiling: eurosceptische partijen krijgen meerderheid in Griekenland”

  1. Hoe is het toch mogelijk dat er zoveel mensen (in Griekenland) tegen Europa zijn maar dat het land toch in de EU blijft. Natuurlijk hebben de machthebbers het voor het zeggen maar als zoveel mensen tegen zijn dan moet het toch een keer uit elkaar vallen? Kunnen mensen niet een eigen (geld)systeem opzetten om zo onafhankelijk te worden van de trojka? Ik weet dat er alternatieve geld/ruilsystemen bestaan daar maar niet op grote schaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s