Moeten we de Amerikanen dankbaar zijn?

Bij het programma WNL op Zondag werd vanochtend gezegd dat we wel eens wat dankbaarder zouden mogen zijn naar de Amerikanen toe. Volgens Leon de Winter en Henk Kamp zou zonder de Verenigde Staten niemand de Islamitische Staat bestrijden.

De Winter en Kamp gaan er echter aan voorbij dat de VS zelf een belangrijke rol gespeeld heeft in de creatie van de jihadistische terreurgroep. Dat hebben zij op twee manieren gedaan:

1. De inval in Irak. Tijdens het bewind van Saddam Hoessein waren er vrijwel geen moslimterroristen in Irak. Het seculiere regime bestreed jihadisten met harde hand. Na de Amerikaanse invasie in 2003 ontstond er echter een machtsvacuum waarin terroristen vrij hun gang konden gaan.

2. Het steunen van de opstand in Syrië. Door de jihadistische strijd tegen president Assad te steunen met wapens en geld hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten een directe hand gehad in de creatie van de Islamitische Staat. Ook in Syrië is er een machtsvacuum ontstaan, waardoor de terreurgroep vrij spel had.

De Verenigde Staten dankbaar zijn voor het bestrijden van de Islamitische Staat is dan ook opmerkelijk. Het is vergelijkbaar met het bedanken van een pyromaan voor het blussen van een brand die hij zelf aangestoken heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s