Legaliseer harddrugs nu!

Een onderzoeksteam heeft narcotica-experts gevraagd om twintig verslavende middelen te beoordelen op schadelijkheid voor zowel de gebruiker als de maatschappij. Er werd hen verzocht onder andere naar gezondheid, criminitaliteit en economische kosten te kijken.

Alcohol is volgens de experts veruit het schadelijkst, met een score van maar liefst 72 van de 100 punten. Op ruime afstand volgen heroïne en crack, met respectievelijk 55 en 54 punten. Populaire drugs als cocaïne, GHB en XTC krijgen minder dan 30 punten.

image
Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Opmerkelijk is dat juist de meest schadelijke drug als één van de weinigen uit de lijst legaal is. Vrijwel niemand is er voorstander van om alcohol te criminaliseren. Logisch, want de ervaringen met het verbieden van alcohol zijn ronduit dramatisch.

De drooglegging van de Verenigde Staten in de jaren twintig zorgde ervoor de georganiseerde misdaad flink kon groeien. Illustere figuren zoals Al Capone verdienden kapitalen aan de verkoop van illegale alcohol. Bovendien was die alcohol ook nog eens van zeer slechte kwaliteit, waardoor duizenden Amerikanen overleden aan vergiftiging.

image

Amerikanen vieren het einde van de drooglegging in 1933.

De argumenten tegen een alcoholverbod zijn echter net zo effectief tegen het verbod op handel en gebruik van harddrugs.

Drugshandel is de belangrijkste inkomstenbron voor de georganiseerde misdaad. Zo verdient de Italiaanse maffia jaarlijks bijna 60 miljard euro aan de handel in drugs. De slechte kwaliteit van de harddrugs draagt eraan bij dat vrijwel dagelijks in Nederland iemand overlijdt door het gebruik ervan (330 doden in 2009).

Er is dan ook maar één oplossing voor de problematiek: maak harddrugs net zo legaal als alcohol. Daardoor krijgt de georganiseerde misdaad een harde klap en zullen minder mensen overlijden door slecht geproduceerde drugs.

One thought on “Legaliseer harddrugs nu!”

  1. Wie beschermt ons en onze kinderen tegen rondvliegende kogels van drugscriminelen? Wie beschermt ons, nu de politie druk bezig is met het (niet-)oplossen van liquidaties en het voorkomen van totale oorlog tussen drugsdealende motorbendes? Wie draait op voor de kosten van de mega-processen ? Officieren van justitie en drugscriminelen verdienen goed aan de opiumwet. De rest van de bevolking is slachtoffer. Zie: groenepolitiek.info
    .
    Succes met je site!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s