‘Olieprijs wordt gemanipuleerd om Rusland, Iran te slopen’

De ex-inlichtingenofficier Wayne Madsen zegt dat de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Koeweit de olieprijzen bewust laag houden om Rusland, Iran en Venezuela te verzwakken. Het zou een herhaling zijn van de strategie die in de jaren tachtig werd gebruikt om de val van de Sovjet-Unie te bewerkstelligen.

Madsen heeft jarenlang voor de NSA gewerkt en heeft volgens derden nog altijd goede contacten in de Amerikaanse inlichtingenwereld. Volgens hem is het idee om opnieuw de vijand met lage olieprijzen te ondermijnen afkomstig van CIA-directeur John Brennan en zijn adviseurs.

In 1986 wisten de Amerikaanse vice-president George H.W. Bush en minister van buitenlandse zaken George Schultz het koningshuis van Saudi-Arabië te overtuigen om een omgekeerde oliecrisis te veroorzaken. Door de olieprijzen flink te laten dalen zou de economie van de Sovjet-Unie flink geraakt worden.  De strategie werkte, want vier jaar later viel de Muur en niet lang daarna stortte de hele Sovjet-Unie in.

image

Klik op de grafiek voor een uitvergroting (bron: zerohedge.com).

Volgens Madsen was het in 2014 John Kerry die tijdens een bezoek aan Riyad  de Saudiërs wist te overtuigen om deze strategie nog eens te herhalen. Samen met Koeweit en de banken van Wall Street brachten zij vervolgens in enkele maanden de olieprijs met zo’n 40% omlaag.

image

Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Het plan lijkt te werken, want zowel de economieën van Rusland als van Iran en Venezuela verkeren in zwaar weer. Alledrie de landen zijn sterk afhankelijk van de olie-export. In Rusland stijgt de inflatie door een snel in waarde dalende roebel, in Venezuela heeft president Maduro te kampen met zeer lage populariteitscijfers door groeiende tekorten en sociale onrust, en ook in Iran gaat het niet goed met de economie.

De beweringen van Wayne Madsen worden bevestigd door de Iraanse regering. President Rouhani zei eerder deze maand dat de dalende olieprijs het werk is van een samenzwering tegen Iran.

2 gedachten over “‘Olieprijs wordt gemanipuleerd om Rusland, Iran te slopen’”

 1. Wayne Madson documenteert zijn bronnen doorgaans goed. Die gast spit zaken diep uit.
  Dit verhaal echter lijkt minder compleet dan we van Madson gewend zijn.
  Immers de lage olieprijs nekt ook m.n. Nederland (op wereldschaal een aanzienlijke gasexporteur). Die miljardeninkomsten dalen nu dus ook gestaag, of gaan dat zodra contracten vernieuwd moeten worden doen.
  EU-lid Noorwegen behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld. De UK heeft ook aanzienlijke productie.

  Belangrijker echter is het failliet van de ‘francking craze’ in de VS. Heel bijzonder dat nu juist dát in het stuk niet wordt genoemd.

  De fracking craze die ook één van de belangrijke drijfveren was achter de oorlogsmisdaden onder NAVO-vlag in de Ukraïne. Royal Dutch en Rockefellers Chevron de energiesector roven en monopoliseren, en massaal gaan frakken in dat land.

  Het lijkt er meer op dat de huidige daling van de olieprijzen – nadat ze door manipulaties absurd hoog zijn opgedreven – bedoeld zijn om een schokeffect te bewerkstelligen.
  Een decennium geleden deed olie amper €40 per vat. Niet de wereldeconomie is in reële termen sindsdien verviervoudigd. Wel de geldhoeveelheid (‘Kwantitatieve verruiming’)!

  Als de globalisten dat willen kunnen ze deze gemanipuleerde daling (immers de economiën cq. vraag krimpt in de verste verte niet in de mate van deze prijsdaling).

  Wat we hier de laatste decennia zien is het omgekeerde van vraag en aanbod. Gedurende de stagnerende cq. krimpende economiën in de wereld verveelvoudigde de olieprijs.
  Nu de economiën langzaam aan het groeien zijn – zien we de prijs meer dan halveren!

  Alleen nog die beurskrach nog een keer herhalen – en het ´spel´ kan weer van voor af aan beginnen!
  http://www.alt-market.com/articles/1308-the-linchpin-lie-how-global-collapse-will-be-sold-to-the-masses
  Dr. Dennis Cuddy — The Power Elite’s Use of Wars and Crises:
  http://www.newswithviews.com/Cuddy/dennis121.htm
  http://www.zerohedge.com/news/2014-08-01/internationalists-are-pushing-world-towards-globally-engineered-economic-warfare

  Dit heeft alle schijn van een symptoom; de aandacht wordt afgeleid van de aanval op onze vrijheid en democratie die in alle (media-)stilte in de hoogste versnelling is gezet: http://www.thenewamerican.com/economy/economics/item/16787-imf-pushes-plan-to-plunder-global-wealth

  Iedereen die een klein beetje snapt waarom wij zo massaal worden ontslagen, in flex-banen worden geduwd en onze loonontwikkeling al lang de inflatie niet meer bijhoudt – die weet dat m.n. de grote energiereuzen nauwelijks of geen belastingen meer afdragen.
  Dat belet de globalisten niet om de beeldvorming zo te manipuleren dat IMF-dictaten (relatief) gemakkelijk worden geslikt.

  Protesteren tegen deze fascistische coup cq. onze eigen vrijheid en democratie verdedigen – ook daar hebben de globalisten al over vooruitgedacht:
  Nederland politiestaat, Eurogendfor – paramilitiaire structuur om demonstraties neer te slaan:
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M6&s=M73&ss=P1948

  En let wel, lage olieprijzen werken beslist verlammend op de ontwikkeling van slimme en duurzame energie. Bekende wens van de energiereuzen om de foute kernenergie en fossiele brandstoffen tot de laatste snik te benutten voor hun milieuvervuiling en energieoorlogen.

  Dit is dan ook een klassieke ´all out war´;
  een die de kabbaal van bankiers tegen ons voert op álle fronten.
  Noam Chomsky (2014) How to Ruin an Economy; Some Simple Ways:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s