Oekraïense regering laat separatistische regio’s verhongeren

Amnesty International luidt de alarmbel over de groeiende hongersnood in het oosten van Oekraïne. Milities die tegen de separatisten vechten blokkeren de voedselhulp aan het gebied.

Denis Krivosheev, directeur van Amnesty Europa en Centraal Azië, zegt in een persbericht:

Nu de winter begint verslechtert de toch al wanhopige situatie in Oost-Oekraïne doordat bataljons van vrijwilligers voorkomen dat voedselhulp en medicijnen de hulpbehoevenden bereiken. Het is geen geheim dat de regio afstevent op een humanitaire ramp, met velen al op de rand van uithongering.

Amnesty noemt onder andere de nationalistische bataljons Dnipro-1 en Aidar als medeplichtigen aan de hulpblokkade. Ook groepen verbonden met de politieke partij Rechtse Sector werken eraan mee.

De Oekraïense regering werkt nauw met de milities samen. Zij zijn nodig zijn om de separatisten te kunnen verslaan, want het Oekraïense leger is ouderwets en ineffectief. Zodoende kunnen de milities ongestoord hun gang gaan en de hulp blijven blokkeren.

Amnesty roept de Oekraïense regering op om daar een einde aan te maken, maar er is – niet verrassend – geen enkel signaal dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Door de pensioenbetalingen aan bejaarden in het oosten te stoppen heeft de Oekraïense regering juist een belangrijke rol gespeeld in het verergeren van de hongersnood.

3 gedachten over “Oekraïense regering laat separatistische regio’s verhongeren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s