Het christendom verspreidt zich snel in China

Weekblad The Economist meldt dat het aantal christenen in China snel stijgt. Deze ontwikkeling is een groeiende zorg voor de Communistische Partij.

Toen Mao in 1949 aan de macht kwam waren er hoogstens 4 miljoen christenen in China. Nu ligt hun aantal naar schattingen tussen de 60 en 70 miljoen, en een einde aan die groei lijkt nog niet in zicht.

image

Volgens dr. Gerda Wielander van de Universiteit van Westminster is de groeiende populariteit voor een groot deel te danken aan het verval van het marxisme. Het christendom biedt veel Chinezen een nieuw systeem van normen en waarden, en geeft daarnaast houvast in een snel veranderende maatschappij.

Dat Chinezen niet voor de islam of een andere religie kiezen, komt doordat veel van hen het succes van het westen als voorbeeld nemen. Door christelijk te worden hopen zij dezelfde vooruitgang te bereiken.

De Communistische Partij maakt zich echter zorgen over de groei van het christendom. Veel leden vrezen dat het de macht van de partij ondermijnt en Chinezen ontvankelijker maakt voor westerse politieke invloeden.

Lees een uitgebreide analyse (in het Engels) hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s