Ook in de VS is bureaucratie een groot probleem

Nederlandse ondernemers klagen (terecht) vaak over het grote aantal regeltjes waar zij aan moeten voldoen. In de Verenigde Staten is de situatie helaas niet anders.

Er bestaat het misverstand bij veel Nederlanders dat de VS een zeer ongereguleerde economie heeft. Zo wordt er vaak gesproken over deregulatie door presidenten Reagan en Bush. Niets is echter minder waar.

In de afgelopen decennia is het aantal regulaties in de VS naar recordhoogtes gestegen. Uit cijfers van het Mercatus Centrum blijkt dat er in 2012 maar liefst 174.000 pagina’s aan federale regulaties bestonden. Een ruime verdubbeling ten opzichte van veertig jaar geleden.

image

Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

Iedere pagina bevat gemiddeld zo’n zeven restricties. Daarmee komt het totaal uit op 1.040.940.

image

Klik op de grafiek voor een uitvergroting.

De regelzucht van de Amerikaanse overheid kost een hoop geld. Uit onderzoek gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Economic Growth blijkt dat tussen 1949 en 2005 de berg aan regelgeving jaarlijks zo’n 2 procent aan economische groei kostte. Dat lijkt misschien weinig, maar het betekent dat zonder al die regelgeving de Amerikaanse economie nu drie zo groot zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s