Staat Griekenland opnieuw aan de rand van de afgrond?

In de afgelopen week is de Griekse aandelenbeurs bijna volledig ingestort. In vier dagen tijd verloor de ASE zo’n 20 procent van haar waarde. Dit was een reactie op de groeiende politieke onrust in het land.

image

Binnenkort moet er een nieuwe president gekozen worden in Griekenland. Dit wordt niet gedaan door het volk, maar door het parlement. De kandidaat van de regering lijkt echter niet de benodigde meerderheid van 60% te gaan krijgen. Veel politieke analisten achten de kans groot dat de regering daarover zal vallen en vervroegde verkiezingen zal uitschrijven.

Uit polls blijkt echter dat bij nieuwe verkiezingen de links-radicale partij Syriza veruit de grootste partij zal worden. Die partij is fel tegen het door de EU en IMF opgelegde programma van bezuinigen en lastenverhogingen.

image

Klik op de grafiek voor een uitvergroting

Investeerders vrezen dat als gevolg van een conflict tussen die partijen de net wat opkrabbelende Griekse economie weer verder zal krimpen, met mogelijk grote sociale onrust tot gevolg. De politieke ontwikkelingen in de komende maanden zullen dus erg belangrijk zijn voor de toekomst van het land én dus ook van de euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s