4 fascinerende kaarten die nooit werkelijkheid werden

Op dit blog worden regelmatig kaarten geplaatst. Niet alleen omdat ze op een overzichtelijke wijze veel informatie kunnen overdragen, maar ook omdat ze tot de verbeelding spreken. Normaal representeren die kaarten altijd de werkelijkheid, maar voor de verandering zijn hier nu vier van de meest fascinerende kaarten die nooit meer dan fictie zijn geweest:

image

1. Het Amerikaanse plan voor de invasie van Canada

De jaren twintig waren een rustige periode voor het Amerikaanse leger. Waarschijnlijk uit verveling ontwierpen militaire strategen daarom een plan voor de invasie van Canada. Dat zou nuttig kunnen zijn in het onwaarschijnlijke geval van een oorlog met het Britse Rijk, waarvan Canada toen nog onderdeel was.

image

2. Het Duitse plan voor de opsplitsing van Rusland

Generalplan Ost was het idee van Adolf Hitler om Sovjet-Rusland op te delen in twee stukken. Het land ten westen van de zwarte lijn zou gezuiverd worden van Russen en functioneren als lebensraum voor het Duitse volk. Ten oosten van de lijn moest een vazalstaat van nazi-Duitsland komen waar het Russische volk bruut onderdrukt zou worden. Operatie Barbarossa eindigde echter in een mislukking, waardoor uiteindelijk juist Duitsland in twee stukken werd opgedeeld.

image

3. Het VN-plan uit 1947 om Palestina te verdelen

Een commissie van de Verenigde Naties tekende na de Tweede Wereldoorlog dit plan om de beëindiging van het Britse mandaat over Palestina vreedzaam te laten verlopen. Het gebied zou evenredig verdeeld worden over de Arabieren en de joden, ook al waren er van de eerste groep twee keer zoveel als de laatste. Hierdoor zou er nog veel ruimte zijn voor toekomstige joodse migranten. Om conflicten over Jeruzalem te voorkomen zou die stad onder controle komen van een internationale coalitie. Het plan werd echter verworpen door de Arabische leiders, waarna Israël in de Oorlog van 1948 nog veel meer land veroverde dan het door de VN-commissie was toebedeeld.

image

4. Het Zimmermanntelegram

In 1917 kreeg het Duitse leiderschap het vermoeden dat oorlog met de Verenigde Staten onvermijdelijk was, en dus stuurde minister van buitenlandse zaken Arthur Zimmermann een telegram naar de Mexicaanse regering. Daarin vroeg hij Mexico om de Verenigde Staten binnen te vallen in het geval van zo’n oorlog. In ruil voor deze hulp zou het de staten Texas, New Mexico en Arizona mogen houden na een Duitse overwinning.

Het telegram werd echter ondergeschept door de Britten, die het vervolgens in de publiciteit brachten om het anti-Duitse sentiment in de VS te versterken. Mexico was zo verstandig om niet op het voorstel van Zimmermann in te gaan.

Deze vier kaarten komen uit een artikel van Matthew Yglesias voor Vox.com. Bekijk de rest van zijn vondsten hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s