Steun voor vrij wapenbezit groeit snel in de VS

President Obama probeert al sinds zijn aantreden het vrije bezit van wapens aan banden te leggen, maar hij lijkt juist het tegenovergestelde te bereiken. De oppositie tegen meer controle wint namelijk snel terrein.

Uit een poll van Pew Research blijkt dat de meerderheid van de Amerikanen voor vrij wapenbezit is. Maar liefst 52% van hen is tegen meer controle, een cijfer dat in 20 jaar onderzoek nog nooit zo hoog was. Slechts 46% van de Amerikaanse stemgerechtigden Is tegen het vrije bezit van wapens.

In 2007 waren de cijfers nog omgedraaid. Toen steunde 60% strengere controle, terwijl niet meer dan 32% de voorkeur gaf aan vrij wapenbezit.

De omwenteling is waarschijnlijk het resultaat van het werk van duizenden lokale en nationale actiegroepen van wapenbezitters.. Zij reageerden met een felle campagne voor vrij wapenbezit op de pogingen van Obama om de regels verder te verscherpen na de schietpartijen in Sandy Hook en Aurora.

Het is een misverstand om te denken dat die actiegroepen slechts uit lobbyisten voor de wapenfabrikanten bestaan. Zij worden gesteund met donaties en het vrijwilligerswerk van miljoenen gewone Amerikanen die huis en haard willen kunnen verdedigen.  Het recht op vrij wapenbezit – zoals vastgelegd in de grondwet – is heilig voor hen.

Een ruime meerderheid van de Amerikanen is dan ook van mening dat wapenbezit mensen beschermt tegen criminaliteit. Voor het eerst kan die gedachte ook op de steun van het merendeel van de zwarte Afrikanen rekenen.

image

Positieve cijfers uit de Verenigde Staten.

One thought on “Steun voor vrij wapenbezit groeit snel in de VS”

  1. De burgers zijn recent regelmatig geconfronteerd met gezagsgeweld. horen dat de overheid tig kogels per inwoner heeft gereserveerd ingeval van opstand en revolte..

    Die vertrouwen dan liever op een eigen wapen met het idee dat ze dan tenminste terug kunnen schieten en niet als makke weerloze schapen in een kuil of martelkamp belanden

    Het vertrouwen in regulerend gezag is weg..nodeloze pathologische activiteiten van het `gezag`dat meent gezag met agressie te moeten handhaven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s