Hoe machtig is het Nederlandse leger nog?

Door de recente bezuinigingen bij het ministerie van Defensie zijn er veel vragen ontstaan over de slagkracht van het leger. Kunnen de Nederlandse strijdkrachten nog wel hun mannetje staan in de wereld? Business Insider gaf gisteren het antwoord.

De zakenwebsite heeft op basis van data van de Global Firepower Index een rangschikking opgesteld van de 35 meest machtige legers in de wereld. De Verenigde Staten staan niet geheel onverwacht weer op de eerste plaats, gevolgd door Rusland en China.

Het Nederlandse leger komt op de 32e plaats. Daarmee blijft het achter landen als Tsjechië en Zweden, maar verrassend genoeg nog net vóór Noord-Korea. Dat land heeft weliswaar veel meer manschappen, maar een groot deel van zijn materiaal is rijp voor de schroothoop.

image

Klik op de tabel voor een uitvergroting.

De index is gebaseerd op 50 factoren, waaronder het militaire budget, het aantal manschappen, toegang tot natuurlijke grondstoffen en het beschikbare materiaal. Enkele minder goed meetbare zaken (de training van de troepen, enz.) zijn niet meegenomen in het onderzoek.

2 gedachten over “Hoe machtig is het Nederlandse leger nog?”

 1. oorlogsvoering van nu is heel anders dan 10 a 20 jaar geleden, het gaat niet meer om aantallen soldaten en aantallen tanks maar het gaat om slimme wapens als drones, wapens die elektronica kunnen verstoren (elektromagnetische pulse wapens), uitgebreide elektronische spionagetechniek (afluisteronderzeeërs) , raketschild door middel van HAARP-achtige installaties (de zogenaamde ‘ruimteonderzoek’ antenne’s in westerbork) staan, Nederland loopt altijd voorop met dergelijke technologie in het leger mede dankzij het trouw bondgenoot zijn van de VS zodat wij de nieuwste wapensystemen krijgen, dus ik maak mij geen enkele zorgen om de veiligheid van Nederland/Europa

  Like

 2. Tja…businessverhaal..Defensie als business..waar valt het meest aan te verdienen,of zo..

  Dat soort rangordes is natuurlijk enorme onzin
  Daarvoor zijn er veel teveel variabelen in het geding.
  Alleen weten we wel dat ons uitgezogen leger geen fuck betekent in groter verband..
  We hebben de boel laten verpauperen en zitten nu met de achterstalligheden..w e verder aanvullen met een beetje peperduur Amerikaans schroot (omdat een aantal belangrijke families veel aandelen hebben in Lockheed)
  Leger is meer show dan echt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s