Waarom daalt de benzineprijs zo weinig?

De olieprijs is de afgelopen maanden in een vrije val geraakt. Begin juli lag de prijs van een vat olie nog boven de 100 dollar, inmiddels is dat niet veel meer dan 60 dollar. De benzineprijs is in Nederland echter maar licht gedaald in die maanden. Hoe kan dat?

image

De eerste oorzaak is de dalende waarde van de euro. Olie wordt in Amerikaanse dollars afgerekend, en de euro is ten opzichte van die munt ongeveer 10 procent minder waard geworden in de afgelopen 6 maanden.

image

Dit is echter niet de belangrijkste oorzaak. Dat is hij:

image

In Nederland bestaat de benzineprijs voor bijna tweederde uit belastingen. Naast de BTW wordt er op iedere liter benzine 76 eurocent aan accijns geheven. Dit bedrag wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld en is niet afhankelijk van de kostprijs van benzine. Hoe hard de olieprijs ook daalt, er dient altijd 76 cent aan accijns afgedragen te worden.

image

Deze uitleg van Shell is inmiddels licht verouderd, maar geeft nog steeds een goed overzicht van de verhoudingen tussen de kostenposten.

Door de hoge belastingen op benzine gaat slechts een klein deel van wat er aan de pomp betaald wordt daadwerkelijk naar olie. Iedere daling in de olieprijs heeft dan ook maar een relatief klein effect op de benzineprijs.

De kans is groot dat de olieprijzen nog verder zullen dalen in de komende tijd. Als de overheid echter niet de accijnzen verlaagt, dan gaan we daar dus relatief weinig van blijven merken aan de pomp.

3 gedachten over “Waarom daalt de benzineprijs zo weinig?”

 1. Beste Gale,

  Ik denk dat je de belangrijkste oorzaken van de verlaging van de bezine prijs heb gemist. Een belangrijke oorzaak in mijn opinie is de afspraken die zijn gemaakt in de OPEC. In de OPEC is besloten om niet het aanbod van olie terug te schroeven, maar gelijk te houden. De vraag naar olie aan de andere kant is naar beneden gegaan. Conclusie prijs wordt lager. Oorzaak twee: de Russische roebel is heel hard gedaald. De verenigde staten probeert Rusland op zijn knieën te dwingen door de olieprijs kunstmatig te drukken, alleen maar ok Rusland te pesten. De Vs kan dit doen door eenzijdig minder olie te importeren en meer eigen olie te gebruiken. En anderzijds door hun geallieerde landen in de OPEC onderdrukt te zetten om de productie hoog te houden. Alweer door de marktwerking zakt de prijs van olie.

  Like

  1. Dat zijn inderdaad belangrijke oorzaken van de dalende olieprijs, maar het is niet het onderwerp van dit artikel. In het stuk leg ik uit waarom de benzineprijzen zo weinig dalen ten opzichte van de olieprijs.

   Het is echter wel een nuttige aanvulling voor hen die zich meer in de materie willen verdiepen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s