Zwarte agent schiet blanke tiener dood; geen rellen

Na de vrijspraak van agent Darren Wilson voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown ontstonden grote rellen in de Amerikaanse stad Ferguson. Ook in andere steden in de Verenigde Staten gingen mensen massaal de straat op om te protesteren tegen de dood van de zwarte tiener. Het incident zou volgens veel van hen het zoveelste symptoom zijn van diepgeworteld racisme in Amerika.

Enkele weken later is er weer een agent vrijgesproken van rechtsvervolging voor het doodschieten van een 18-jarige jongen, ditmaal in Alabama. De agent was echter zwart en de jongen blank. Trevis Austin schoot in 2010 de ongewapende Gilbert Collar dood nadat hij onder invloed van drugs gevaarlijk gedrag vertoonde. Toen Collar te dicht in de buurt van de agent kwam kreeg hij een kogel in zijn borst, waaraan hij daarna overleed.

De twee zaken lijken ontzettend veel op elkaar. Maar na de vrijspraak van Austin deze week ontstonden er geen rellen, de zaak kreeg nauwelijks aandacht in de landelijke en internationale media en president Obama vond het niet de moeite waard om er een speciale vergadering aan te wijden.

Blijkbaar is politiegeweld alleen interessant als het gebruikt kan worden om raciale spanningen te creëren.

image

Agent Trevis Austin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s