Oekraïne opent ‘Ministerie van Waarheid’

In Oekraïne is deze week het Ministerie van Informatiebeleid geopend. Volgens de regering zou het nieuwe departement zijn opgericht om Russische propaganda te bestrijden. Kritische journalisten noemen het echter een poging van president Porosjenko om de persvrijheid aan banden te leggen.

Zowel in Oekraïne als in de rest van de wereld ontstaat er steeds meer kritiek op de inzet van zware wapens door het Oekraïense leger tegen de separatisten in de oostelijke provincies. Ook geloven steeds meer mensen niet langer dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. De Oekraïense regering zou uit frustratie daarover het nieuwe ministerie opgericht hebben.

Door critici wordt het departement ‘het Ministerie van Waarheid’ genoemd. Dit verwijst naar het dystopische boek 1984 van George Orwell, waarin de overheid totale controle heeft over de pers. Zij vrezen dat het ministerie gebruikt zal worden om kritische journalisten aan te pakken en propaganda de wereld in te helpen.

image

Een woordvoerdster van Verslaggevers zonder Grenzen zegt dat “de [Oekraïense] overheid allereerst de berichten van de media wil controleren, en ten tweede, de toegang tót die berichten wil controleren.” De organisatie is daarom fel tegen de opening van het nieuwe ministerie.

Afgelopen dinsdag gingen zo’n 40 journalisten en activisten in Kiev protesteren tegen de creatie van het Ministerie van Informatiebeleid. Één van de demonstranten zei dat dit ‘een fascistische zet is’ die alleen maar voer vormt voor het Russische argument dat de Oekraïense regering uit fascisten bestaat.

image

Journalisten demonstreren tegen het ‘Ministerie van de Waarheid’. (Bron: Mashable/Christopher Miller)

One thought on “Oekraïne opent ‘Ministerie van Waarheid’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s