Assad: VS verantwoordelijk voor opkomst ISIS

Afgelopen week publiceerde het Franse magazine Paris Match een interessant interview met de Syrische president Assad. Hieronder enkele interessante passages.

Assad beweert dat de westerse luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat ‘slechts cosmetisch’ zijn. Hij vervolgt:

Terrorisme kan niet vernietigd worden vanuit de lucht, en je kunt geen resultaten verwachten op de grond zonder landmacht die de geografische details van de regio’s kent en in coördinatie met de luchtaanvallen opereert. Daarom zijn er, na twee maanden luchtaanvallen door de [westerse] alliantie, nog steeds geen tastbare resultaten in die richting. En daarom zeggen wij ook dat de luchtaanvallen van de alliantie ons niet helpen. Als deze luchtaanvallen serieus en effectief waren geweest, dan waren ze zeker nuttig geweest. Maar wij zijn degenen die op de grond tegen ISIS vechten en we hebben geen enkele verschil gemerkt, alleen dat Turkije nog steeds haar steun aan ISIS aan het uitbreiden is.

Op aantijgingen uit het westen dat Assad zelf islamitische extremisten heeft gesteund om de oppositie te splijten reageert hij ontkennend. In plaats daarvan wijst hij naar Amerikaanse steun aan de jihadisten:

De waarheid is dat ISIS in 2006 gecreëerd is in Irak. Het waren de Verenigde Staten die Irak bezetten, niet Syrië. Abu Bakr al-Baghdadi zat in Amerikaanse gevangenissen, niet in Syrische. Dus wie creëerde ISIS? Syrië of de Verenigde Staten?

Lees het volledige interview (in Engels) hier.

3 gedachten over “Assad: VS verantwoordelijk voor opkomst ISIS”

  1. Turkije steunt ISIS. Waarom staat Turkije nog steeds op de lijst van kandidaat EU landen? Turkije heeft nog nooit zo ver van een beschaafd westers land afgestaan als nu. De critici hadden gelijk. Turkije hoort er niet bij.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s