Wéér een goed argument tegen de EU

De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië hebben een brief gestuurd naar eurocommissaris Pierre Moscovici. De zwaargewichten willen dat de Europese Unie meer gaat doen voor belastingharmonisatie. Dat komt erop neer dat de belastingtarieven in heel Europa steeds meer hetzelfde moeten worden.

Op het eerste oog lijkt dit misschien een goed idee, het maakt de internationale handel tenslotte wat makkelijker. Het is echter een catastrofaal plan op de lange termijn.

Belastingconcurrentie tussen staten voorkomt dat zij de belastingen sterk kunnen verhogen. Bedrijven en talentvolle individuen kunnen vrij eenvoudig naar andere landen verhuizen als zij niet nog meer willen betalen.

Dat is ook precies wat gebeurde toen Frankrijk twee jaar geleden het hoogste tarief van de inkomstenbelasting verhoogde naar 75%. Veel rijke Fransen verhuisden vervolgens naar Londen, waardoor zij de Franse staat juist minder geld opleveren. De bekende acteur Gérard Depardieu vertrok zelfs naar Rusland.

Om dit soort zaken te voorkomen willen staten als Frankrijk, Duitsland en Italië niets liever dan belastingconcurrentie afschaffen. Voor hun burgers wordt het dan veel minder aantrekkelijk om bij belastingverhogingen naar het buitenland te vertrekken. Voor de staat wordt het juist makkelijker om meer geld van hen af te pakken.

Het voorstel voor belastingharmonisatie moet dan ook vooral gezien worden als een poging om de belastingen verder te kunnen verhogen. Het is tot nu toe nog niet gelukt, maar door de Europese Unie te gebruiken wordt het steeds waarschijnlijker dat het einde van Europese belastingconcurrentie nu echt in zicht is.

Opnieuw een reden om tegen het Brusselse monster te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s