De Zwitsers stemmen zondag niet alleen over goud [Update]

Er worden aanstaande zondag drie referenda gehouden in Zwitserland. Alledrie zijn zeer belangrijk voor de toekomst van het land.

Het meest bekend is natuurlijk het goudreferendum. Dat gaat over drie punten, zo schreef ik eerder:

– De goudreserves van de Zwitserse Centrale Bank (SNB) mogen niet verkocht worden.

In de laatste twee decennia heeft de SNB meer dan de helft van haar goudvoorraad verkocht, voor prijzen die veel lager liggen dan de huidige. Als zij dat niet gedaan had was de Zwitserse natie nu veel rijker geweest.

– Goudreserves moeten in Zwitserland gehouden worden.

Er zijn veel vragen over de veiligheid van het goud dat in het buitenland opgeslagen ligt, nadat Duitsland tevergeefs een deel van haar goudvoorraad probeerde terug te halen uit de kluizen van de Amerikaanse centrale bank. Na sterke diplomatieke druk werd daar door de Duitsers van afgezien.

– De SNB moet 20% van haar reserves in goud aanhouden.

Dit is veruit het belangrijkste punt van het referendum. Zo’n grote goudreserve zal het handelen van de SNB sterk beteugelen. Voor iedere vergroting van de monetaire reserve zal zij een-vijfde aan goud moeten kopen.

Hierdoor zal het voor de SNB veel moeilijker worden om grote sommen geld uit het niets te creëren. Dat is goed voor de waarde van het spaargeld van de Zwitsers. De afgelopen jaren is dat geld in waarde gedaald, terwijl het door de sterke vraag naar de Zwitserse Frank juist sterk in waarde had kunnen stijgen.

De SNB berooft – net als iedere andere centrale bank – de Zwitsers al eeuwenlang van hun zuurverdiende geld door de prijsinflatie die zij veroorzaken. Als de meerderheid van de Zwitsers op 30 november ‘ja’ zegt dan komt hier geen einde aan, maar het wordt wel een stuk moeilijker.

Het valt dus te hopen dat de Zwitsers ‘ja’ stemmen.

Er zijn echter nog twee andere belangrijke referenda op zondag:

Beperk de immigratie tot maximaal 0,2% van de residentiële bevolking.

Het initiatief voor dit referendum kwam vreemd genoeg niet van een rechtse partij, maar van de milieugroep Ecopop. Zij zeggen dat de instroom van immigranten beperkt moet worden om Zwitserland te beschermen tegen overbevolking, iets wat volgens de groep slecht is voor het milieu.

Dit lijkt echter niet verstandig. Door zo’n scherpe limiet te stellen hou je een hoop kansarme immigranten buiten de grenzen, maar het beperkt ook de migratie van wetenschappers, zakenmensen en andere buitenlanders die een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de Zwitserse samenleving.

Immigratiehervorming zou zich er juist op moeten richten om meer van laatstgenoemde groep binnen te halen.

Schaf de belastingvoordelen voor rijke buitenlanders af.

Zwitserland trekt al zeer lang veel rijke buitenlanders aan met speciale belastingvoordelen. De belastingdienst heeft de bevoegdheid om direct met hen te onderhandelen over een gunstig belastingtarief.

Het doel van dit referendum is om die voordelen te beëindigen. Ook dat is echter geen goed idee.

Buitenlandse miljonairs en miljardairs zoals Formule 1-coureur Sebastian Vettel en Ikea-oprichter Ingvar Kamprad dragen door in Zwitserland te wonen veel bij haar aan economie. Het geld dat zij uitgeven – bijvoorbeeld aan de bouw van huizen – zorgt voor veel werkgelegenheid. Het is dan ook onverstandig om hen weer het land uit te jagen.

De Zwitsers kunnen zouden beter een referendum organiseren waarin zij kunnen stemmen om de belastingvoordelen niet af te schaffen, maar ze uit te breiden naar de hele bevolking.

Nog vier dagen en dan weten we de uitslagen van deze belangrijke referenda.

image

In Zwitserland wordt er wél naar het volk geluisterd.

[Update: géén van de drie referenda heeft het gehaald. Slechts 22% van de Zwitsers stemde ‘ja’ in het goudreferendum]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s