Waarom de overheid ook verantwoordelijk is voor de drie witte heroïnedoden

Gisteren zijn weer twee Britten omgekomen in Amsterdam door het snuiven van witte heroïne. De jongens waren slechts 20 en 21 jaar oud.

Vermoedelijk heeft een drugsdealer de – zeer gevaarlijke – heroïne wit gemaakt om het te kunnen verkopen als cocaïne. Door het goedje zijn inmiddels al drie toeristen omgekomen in de hoofdstad.

De politie en gemeente Amsterdam zeggen er alles aan te doen om meer doden te voorkomen. De overheid is echter zelf medeverantwoordelijk voor de tragedie.

Doordat harddrugs illegaal zijn kunnen zij alleen verkocht worden op de zwarte markt. Daar is er geen enkele controle op de veiligheid en houden vaak duistere figuren zich bezig met de distributie.

Als harddrugs legaal zouden zijn, dan zouden ze gewoon verkocht kunnen worden door de drogisterij of de apotheek. Aangezien deze bedrijven flinke schade oplopen als zij onveilige drugs verkopen, zullen zij zelf er alles aan doen om te voorkomen dat gevaarlijke rommel zoals de witte heroïne verkocht wordt.

Als de harddrugs nu al legaal waren, dan waren deze drie doden waarschijnlijk niet gevallen.

Bijkomend voordeel is dat drugs veel goedkoper worden, waardoor junks niet meer ‘hoeven’ te stelen om ze te kunnen betalen. Ook is het makkelijker om hen te helpen.

Harddrugs zijn nu al zeer makkelijk verkrijgbaar in de zwarte markt, dus er is geen reden om te denken dat het gebruik door legalisering zal toenemen. Er wordt in Nederland ook niet meer cannabis gerookt dan in andere landen, waar de softdrug niet gedoogd wordt.

Laten we hopen dat de overheid leert van deze tragedie en snel begint aan het legaliseren van alle drugs. Dat is de enige manier om op de lange termijn meer doden te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s