De overheid faalt alwéér bij de bescherming van haar burgers

In de Amerikaanse stad Ferguson zijn al dagenlang rellen. Criminele jongeren kunnen er haast ongestoord winkels beroven en panden in brand steken.

Omdat de politie zo faalt, nemen steeds meer inwoners van de nabijgelegen stad Clayton private beveiligers in dienst. Securitas, een grote speler op de lokale beveiligingsmarkt, neemt daarom nu snel extra personeel aan.

De inwoners van Clayton betalen grote bedragen aan belastinggeld om beschermd te worden, en toch krijgen ze daar weinig voor terug van de overheid. Misschien zouden ze zich eens af moeten vragen of ze de overheid überhaupt nog wel nodig hebben.

Alles waar de overheid zich mee bemoeit wordt traag, bureaucratisch en duur. Het is algemeen geaccepteerd dat bijvoorbeeld de productie van auto’s daarom beter aan de vrije markt overgelaten kan worden. De productie van veiligheid zou daarop geen uitzondering moeten zijn.

Robert Murphy legt in zijn korte, Engelstalige boekje Chaos Theory uitstekend uit hoe een vrije markt in politie en rechtspraak eruit zou zien. Nu we het zoveelste falen van de politie zien is de boodschap van Murphy op zijn minst het overwegen waard.

Download het boekje gratis hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s