Ontmoet het kleinste land ter wereld

Voor de Britse kust ligt de micronatie Sealand, gevestigd op een voormalig militair platform. Met een oppervlakte van slechts 0,00055 vierkante kilometer is Sealand het kleinste land* ter wereld.

Sealand kaart

In de Tweede Wereldoorlog werd er door het Britse leger een platform gebouwd in de Noordzee, waarop zo’n 150 tot 300 mariniers werden gestationeerd om met mitrailleurs en ander geschut Duitse vliegtuigen neer te halen. In 1956 werd het artificiële eiland weer verlaten.

Radiopiraat Roy Bates zocht in de jaren zestig een plek vanwaar hij ongestoord kon uitzenden. Omdat Sealand ver genoeg van de kust lag om buiten het Britse recht te vallen, bezette Bates samen met enkele andere mannen het eiland in 1967. Hij riep het Prinsdom Sealand uit en kroonde zichzelf tot staatshoofd.

In 1968 vuurde Bates een schot op een Brits schip, dat volgens hem probeerde het eiland terug te veroveren. Bij een tripje naar England werd hij voor dat schot meteen gearresteerd, maar de rechter bevestigde de onafhankelijkheid van Sealand en sprak Bates daarom vrij van het overtreden van de wet.

Zeven jaar later creëerde prins Bates een grondwet voor het land en begon met de verkoop van allerlei merchandising om meer inkomsten te verkrijgen. Veel postzegelverzamelaars hebben inmiddels wel een paar zegels van Sealand in hun bezit.

Roy Bates

Roy Bates met zijn vrouw Joan.

In 1978 ontstond er een ware oorlog om het eiland. De Duitse advocaat Alexander Achenbach vond dat hij de rechtmatige heerser was van Sealand en daarom beraamde hij met enkele Nederlanders een plot om het eiland te veroveren. Terwijl Bates en zijn vrouw onder valse voorwendselen naar Oostenrijk gelokt waren, vloog de advocaat met zijn mannen in een helikopter naar het eiland. Dat bezetten zij en kidnapten de enige aanwezige: Bates’ zoon Michael.

Nadat Bates het nieuws van de invasie had vernomen stelde hij een privéleger samen om Sealand terug te veroveren. Met een gehuurde helikopter en enkele vuistslagen wisten zij de groep van Achenbach te overmeesteren, die zij daarna  vasthielden als gijzelaars. Pas na diplomatieke druk van Nederland en Duitsland werden zij weer vrijgelaten.

Voorpagina Telegraaf

Voorpagina van De Telegraaf over het incident.

Vervolg krantenartikel De Telegraaf

Sinds die oorlog is de souvereiniteit van Sealand niet meer bedreigd. Enkele jaren geleden probeerde de familie Bates de micronatie te verkopen, maar zonder veel succes. Na het overlijden van Roy Bates in 2012 is zoon Michael het staatshoofd geworden, wat hij op moment van schrijven nog is. Sealand beweert zo’n vijftig inwoners te hebben, maar de meeste van hen bevinden zich niet permanent in het land.

De Franse fotograaf Leo Delafontaine bezocht het eiland onlangs voor zijn boek Micronations. Daar schoot hij de volgende mooie beelden:

Sealand

Sealand

Sealand

Sealand

Prins Michael

Prins Michael van Sealand.

Bekijk de hele fotoserie hier.

*Sealand wordt internationaal niet erkend als staat. Aangezien de Sealandse staat succesvol de souvereiniteit heeft geclaimd over zijn territorium, lijkt mij dit toch de juiste term.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s