Het ‘succes’ van Abenomics

Toen de Japanse premier Abe twee jaar geleden aan de macht kwam implementeerde hij vrijwel meteen een groot Keynesiaans stimuleringsprogramma. Door duizenden miljarden Yen in de economie te pompen en de overheidsuitgaven te vergroten zou Japan definitief afscheid moeten nemen van haar kwakkelende economie. Veel economen prezen het beleid en noemden het ‘Abenomics’.

Zoals voorspeld door de economen van de Oostenrijkse School is Abe’s beleid echter een grote mislukking. Deze week werd bekend dat de Japanse economie op jaarbasis met 1,6% is gekrompen. En in een opiniepeiling zegt slechts 4,4% van de Japanners er in het afgelopen jaar op vooruit te zijn gegaan, terwijl bijna de helft juist een verslechtering van hun economische situatie ziet.

Er is maar één manier waarop de Japanse economie daadwerkelijk weer duurzame groei kan laten zien. Dat is door de belastingen en regeldruk sterk te verlagen, zodat ondernemers weer de ruimte hebben om te investeren. Dat is precies wat gedaan werd in Estland, waardoor dat één van de weinige economieën in de Eurozone is die de afgelopen jaren flinke groei heeft laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s