Alleen de vrije markt kan de neushoorn redden

Dit jaar is een recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Sinds januari zijn er al meer dan duizend gestroopt voor hun waardevolle ivoor.

VVD en SP hebben in een reactie voorgesteld om twee miljoen euro vrij te maken voor de bestrijding van de jacht. Dat is echter niet meer dan symboolpolitiek. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft al veel grotere bedragen gestoken in de bescherming van de neushoorn en toch wordt hun populatie steeds kleiner.

Steeds weten de stropers weer nieuwe manieren te vinden om aan ivoor te komen. Zelfs helikopters worden gebruikt voor de jacht. Rijke Chinezen en Vietnamezen hebben zoveel geld over voor de hoorns dat niets te gek lijkt te zijn.

Iedere neushoorn zijn eigen bodyguards geven is onhaalbaar en onwenselijk. Het zou tot een enorme verspilling aan geld en mankracht leiden. Er is dan ook maar één serieuze optie om de neushoorn te redden: laat de vrije markt zijn werk doen.

Als de handel in ivoor gelegaliseerd wordt dan kunnen boeren hun eigen neushoornboerderijen openen. Door daar op efficiënte wijze de beesten te houden zal de prijs van ivoor drastisch zakken. Dat hoeft niet veel te verschillen van de gemiddelde veehouderij.

Doordat het ivoor goedkoper wordt zal de jacht op wilde neushoorns veel minder aantrekkelijk worden. Gebruik van dure middelen zoals helikopters weegt niet langer op tegen de kosten. Hierdoor kunnen de wilde neushoorns een ongestoord leven leiden en hoeft er niet langer gevreesd te worden voor hun uitsterven.

Veel natuurorganisaties zullen deze oplossing niet waarderen, hun inkomsten verminderen tenslotte zonder rampspoed, maar voor de neushoorn is het de enige hoop.

image

Een witte neushoorn in Zuid-Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s