Oorlogshitserij van De Telegraaf

De Telegraaf schrijft vanochtend:

De vijandige kliek in het Kremlin is schijnbaar tot alles in staat om betrokkenheid bij de raketaanslag op MH17 te verhullen.

Het verwijst daarmee naar een vermeend plot van de Russen om een aanslag te plegen op het Nederlandse team dat onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17. Dit ‘plot’ werd gisteren bekendgemaakt door de chef van de Oekraïense veiligheidsdienst.

Daarmee begaat De Telegraaf twee grote fouten.

Allereerst door aan te nemen dat wat de Oekraïense veiligheidsdienst vertelt klopt. Er is geen enkele reden voor de Russen om een aanslag te plegen op het onderzoeksteam. Aangezien zoiets altijd bekend raakt, zal het alleen maar tot meer sancties en mogelijk zelfs oorlog leiden. Oekraïne daarentegen bedelt al maandenlang om meer westerse steun voor haar offensief tegen de Pro-Russische separatisten, en dan is zo’n ‘bekendmaking’ natuurlijk heel handig.

De tweede fout die De Telegraaf maakt is door er vanuit te gaan dat de Russen betrokken zijn bij de aanslag op MH17. We hebben daar echter nog geen enkel bewijs voor gezien. Ook de Amerikanen kwamen – met al hun geavanceerde satellietapparatuur – niet verder dan wat berichten uit de sociale media om deze thesis te ondersteunen.

De Russen daarentegen zijn echter wel al met een hoop bewijs gekomen voor hun stelling dat een Oekraïense straaljager het Maleisische vliegtuig heeft neergehaald. Ook steeds meer westerlingen beginnen voor die versie van de gebeurtenissen open te staan, zeer tegen de zin van de Oekraïense regering.

De Telegraaf is dus weer veel te voorbarig. Dit soort oorlogshitserij is zeer gevaarlijk in een toch al steeds meer gespannen relatie tussen oost en west.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s