Belangrijk referendum in Zwitserland [Update]

Het Zwitserse referendum over een minarettenverbod werd enkele jaren geleden breed uitgemeten in de Nederlandse media. Over twee weken is er echter een veel belangrijker referendum in het Alpenland, waarover nog niet veel gepubliceerd wordt.

Op 30 november mogen de Zwitsers stemmen over de volgende punten:

– De goudreserves van de Zwitserse Centrale Bank (SNB) mogen niet verkocht worden.

In de laatste twee decennia heeft de SNB meer dan de helft van haar goudvoorraad verkocht, voor prijzen die veel lager liggen dan de huidige. Als zij dat niet gedaan had was de Zwitserse natie nu veel rijker geweest.

Goudreserves moeten in Zwitserland gehouden worden.

Er zijn veel vragen over de veiligheid van het goud dat in het buitenland opgeslagen ligt, nadat Duitsland tevergeefs een deel van haar goudvoorraad probeerde terug te halen uit de kluizen van de Amerikaanse centrale bank. Na sterke diplomatieke druk werd daar door de Duitsers van afgezien.

– De SNB moet 20% van haar reserves in goud aanhouden.

Dit is veruit het belangrijkste punt van het referendum. Zo’n grote goudreserve zal het handelen van de SNB sterk beteugelen. Voor iedere vergroting van de monetaire reserve zal zij een-vijfde aan goud moeten kopen.

Hierdoor zal het voor de SNB veel moeilijker worden om grote sommen geld uit het niets te creëren. Dat is goed voor de waarde van het spaargeld van de Zwitsers. De afgelopen jaren is dat geld in waarde gedaald, terwijl het door de sterke vraag naar de Zwitserse Frank juist sterk in waarde had kunnen stijgen.

De SNB berooft – net als iedere andere centrale bank – de Zwitsers al eeuwenlang van hun zuurverdiende geld door de prijsinflatie die zij veroorzaken. Als de meerderheid van de Zwitsers op 30 november ‘ja’ zegt dan komt hier geen einde aan, maar het wordt wel een stuk moeilijker.

Het zou zelfs de opmaat kunnen zijn naar het ideaal: een volledige goudstandaard. Geen wonder dat de bankensector fel tegen is.

[Update: nog geen uur na publicatie is er een interessante reportage over dit referendum bij EenVandaag getoond. Daarmee lijkt het referendum toch enige aandacht te gaan krijgen, meer dan terecht. Bekijk de uitzending later vanavond hier]

One thought on “Belangrijk referendum in Zwitserland [Update]”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s