Wordt 2017 het einde van de Europese Unie?

Derk Jan Eppink schrijft in een interessant opiniestuk voor De Morgen dat de Franse presidentsverkiezingen waarschijnlijk tussen twee vrouwen zullen gaan.

In 2017 zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk; een land met een neiging tot revolutionair pathos. Frankrijk, ooit evenknie van West-Duitsland, koestert een minderwaardigheidscomplex tegenover het verenigd Duitsland. Het Franse politieke landschap verbrokkelt door de implosie van het establishment. Aan de rechterzijde overrompelt Marine Le Pen burgerlijk rechts, dat is verwikkeld in broedertwisten. De Parti Socialiste van de onpopulaire François Hollande veroorzaakt een opstand op de linkervleugel. De natuurlijke leider lijkt Martine Aubry, dochter van Jacques Delors en burgemeester van Lille. Zij werd door Hollande aan de kant geschoven, wat overigens onverstandig was. Ze zint op een terugkeer en die zal ze, bij de voorverkiezingen van een socialistische presidentskandidaat in 2016, lanceren vanuit die linkervleugel. Zij is immers de ‘moeder van de 35-urige werkweek’, het Franse sociale geweten. Het is niet onmogelijk dat in 2017 de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezing gaat tussen twee vrouwen: Le Pen versus Aubry. Draait een vrouw de euro de nek om?

Een zeer linkse kandidate voor de PS vergroot de kansen van Marine le Pen om president te worden van Frankrijk. Centrumrechts stemt liever op haar dan op een socialiste.

En dat is goed nieuws, want Le Pen is voor uittreding uit de Europese Unie. Het vertrek van Frankrijk, één van de grondleggers van de EU, zal de unie flinke schade berokkenen en misschien zelfs doen imploderen. Laten we het hopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s