Vanwaar de woede over Whatsapp?

De laatste update van de populaire chatdienst Whatsapp maakt het mogelijk dat gebruikers precies kunnen zien of én wanneer hun bericht gelezen is. Twee blauwe vinkjes betekent dat het gelezen is en door op het bericht te klikken kunt je precies zien wanneer dat eventueel gebeurd is. De nieuwe functie heeft een hoop commotie veroorzaakt. Waarom? De Volkskrant heeft het antwoord:

Volgens hoogleraar psychologie van de VU Paul van Lange zijn gebruikers zo boos omdat de vinkjes extra sociale druk opleggen. ‘De verwachting dat je direct reageert op een bericht, terwijl we niet direct kunnen reageren, kan extra stress opleveren.’ Ook de verzender kan zich zorgen maken omdat hij blijft zitten met de vraag waarom de ontvanger niet reageert , terwijl die het wel heeft gelezen. ‘Men verplaatst zich in de sociale motieven van een ander. De vinkjes geven schijnduidelijkheid, er wordt wel extra informatie verschaft maar de verzender weet nog steeds niet onder welke omstandigheid de ontvanger het bericht heeft gelezen. Ruis op de lijn in persoonlijk verkeer werkt over het algemeen negatief in het vertrouwen.’ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s