Nederlanders hebben relatief de hoogste woonlasten ter wereld

Uit een onderzoek van de vermogensbeheerder BlackRock blijkt dat Nederlanders relatief gezien het meeste aan woonlasten kwijt zijn in de wereld. Maar liefst 51% van het inkomen van de gemiddelde Nederlander gaat op aan woonlasten. Daarmee blijft ons land Zweden (45%) en Canada (43%) voor. In China zijn de woonlasten gemiddeld gezien het laagst: niet meer dan 15% van het inkomen wordt er daar aan uitgegeven.

Hoe komt het dat de woonlasten hier zo hoog zijn? Voor een groot deel komt dat door de grondprijzen, die als gevolg van het strenge ruimtelijke ordeningsbeleid van de overheid artificieel hoog gehouden worden. Bijna nergens mag gebouwd worden, en dus is er maar zeer weinig aanbod aan grond. Dit zorgt ervoor dat een stuk grond kopen vaak duurder is dan het bouwen van een huis.

De hoge bevolkingsdichtheid in Nederland heeft daar weinig mee te maken. Vlaanderen bijvoorbeeld is minstens net zo dichtbevolkt, maar de huizenprijzen liggen er een stuk lager.

Zolang de Nederlandse overheid dan ook niet de teugels laat vieren bij de ruimtelijke ordening zullen Nederlanders nog voor zeer lange tijd de helft of meer van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Geld dat prima aan andere zaken besteed had kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s